60 yıl önce dünya tarihine bir suikast geçti. Amerika Birleşik Devletleri'nin 35. Başkanı John Fitzgerald Kennedy, Teksas'ın Dallas şehrine yaptığı ziyaret sırasında suikaste uğrayarak öldürüldü.
Suikastın üzerinden 60 yıl geçmesine rağmen tartışmalar ve komplo teorileri hala devam ediyor. Öyle ki üretilen komplo teorileri üzerine birçok film, dizi ve belgesel çekildi. Birçok kitap yazıldı.
İşte tüm dünyada büyük şok etkisi oluşturan suikastın perde arkası…
Tarih, 22 Kasım 1963'ü gösteriyordu. ABD 35. Başkanı Eşiyle birlikte açık bir araba içinde Dallas'ta bir konvoyun arasında ilerliyordu… Kennedy çifti, kendilerini selamlayan Dallaslılar'a neşe içinde karşılık veriyordu…
Saat 12.30'da silah sesi duyuldu. Kennedy, ilk olarak ensesinden vuruldu. Belindeki rahatsızlığı nedeniyle yolculuktan önce takılan korse, vurulduktan sonra öne doğru düşmesini engelledi. Bu nedenle açık hedef olmayı sürdürmesiyle ikinci kurşun başına isabet etti. Hemen Parkland Hastanesi'ne hareket edildi. Kennedy, ameliyata alınsa da saat 13'te hayatını kaybetti.
Aynı gün cinayetin sorumlusu olarak 24 yaşındaki Dallaslı Lee Harvey Oswald yakalandı. Lee Harvey Oswald başkana düzenlediği suikasttan 45 dakika sonra, sokakta devriye görevi yapan polis memuru J. D. Tippit'i de vurarak öldürdükten sonra FBI ajanları ve yerel polis tarafından sinemada tutuklanarak Dallas Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alındı.
Ancak Lee Harvey Oswald isimli cinayet zanlısı herhangi bir açıklama yapamadan ve mahkemeye çıkamadan, olaydan iki gün sonra bir gece kulübünün sahibi Jack Ruby tarafından Dallas polis müdürlüğünün önünde öldürüldü.
Üstelik Dallas'ın emniyet müdürüne soruşturma tamamlanmadan önce öldürüleceği yönünde bir bilgi gelmişti. Ancak ihbara rağmen Dallas Emniyet Müdürlüğü'nün bodrum katına elini kolunu sallaya sallaya giren gece kulübü sahibi Jack Ruby, cinayet zanlısını öldürdü.
Oswald dışında cinayet ile doğrudan bağlantılı olan bir kişinin somut izlerine de rastlanılmadı veya bu konudaki deliller kamuoyu ile paylaşılmadı.
Dönemin Yüksek Mahkeme Başyargıcı, daha önce Sovyetler Birliği'nde yaşayan Amerikalı suikastçi Lee Harvey Oswald'ın tek başına hareket ettiği sonucuna vardı.
Bu durum cinayetin aydınlatılması ve arka planının ortaya çıkmasını çok güç hale getirdi.
Suikastta İtalyan yapımı olan Manlicher Carcano dürbünlü tüfeğin kullanıldığı açıklandı. Zanlının bu tüfeği hangi amaçla ve nereden temin ettiği ise öğrenilemedi.
Sonradan yapılan değerlendirmelere göre ilk atış ile son atış arasında yaklaşık 5,6 saniye bulunduğu ortaya çıktı. Ancak olayı araştıran FBI ajanlarının hiçbirisi nişan almaksızın bile benzer şekilde ateş etme başarısını gösteremedi. Bu durum suikastı gerçekleştiren kişinin üst düzey bir nişancı olduğu şeklinde yorumlandı.
O gün yağmur kesilmeseydi, her şey farklı olabilirdi...
Yağmur durmasaydı Başkan John. F. Kennedy, Dallaslılar'ı üstü açık bir otomobile değil üstü kapalı bir otomobile binecekti.
SUİKAST İÇİN ORTAYA ATILAN İDDİALAR
1 - Lee Harvey Oswald, Sovyetler Birliği ajanıydı. Sovyetler Birliği ile ABD Küba Füze Krizi'nde karşı karşıya gelmişlerdi. Ayrıca Kennedy, içinde oldukları uzay yarışında oldukça azimliydi. Bu nedenle suikastı Sovyetler Birliği tasarladı.
2- John F. Kennedy, İsrail'de yapılmakta olan Dimona Nükleer Santrali'ne ve İsrail'in Ortadoğu politikasına karşıydı. Bu nedenle ABD'deki Yahudi lobisiyle ters düşmüştü. Bu nedenle suikastı İsrail tasarladı.
3- John F. Kennedy'nin kararlarından hoşnut olmayan bazı üst düzey yetkililer hükümete gizli bir darbe yapmak istiyorlardı. Bu nedenle suikastı, Gizli Operasyonlar Örgütü tasarladı.
Ortaya atılan bu iddialar, 60 yıllık süreçte kanıtlanamadı. Eski ABD Başkanı Donald Trump 2017 ve 2018'de binlerce gizli belgeyi açıklarken, bazı belgeleri ulusal güvenlik gerekçesiyle gizli tutmuştu. Biden yönetimi ise geçen yıl 15 Aralık'ta binlerce belgeyi erişime açmıştı.