Pek çok kişi yediğini, içtiğini, gittiği tatili, içtiği kahveleri her şeyi paylaşıyor. Peki, bu hangi psikolojiyle yapılıyor.

Aslında bu paylaşımları herkes çok sık yapmıyor. Ara ara paylaşım yapılması çok normal ancak sık sık paylaşım yapan insanlar, uzmanlara göre kendini değersiz hissediyor ve kendini gösterme çabasına giriyor.

Zorlu kirler için toz deterjan mı sıvı deterjan mı Zorlu kirler için toz deterjan mı sıvı deterjan mı

Türkçesi aşırı paylaşım olarak kabul edilen bu duruma literatürde oversharing deniyor.

Peki insanlar neden oversharing yani aşırı paylaşım yapar

Sosyal medyada her şeyi paylaşma davranışının aslında sadece bir nedeni yok. Günümüzde sosyal mecralar insanların özellikle duygu ve düşüncelerini dile getirmelerinin de bir parçası haline gelmiş durumda. Sosyal medya aynı zamanda bazen insanlara günlerinin önemli dakikalarını paylaşma konusunda mecbur hissettirebiliyor. Sosyal medyada aşırı paylaşım yapmanın bazı sebepleri şöyle sıralanabilir:

1. Onay ve ilgi ihtiyacı

2. Ödül hissi

3. Stres ve kaygının yönlendirilmesi

4. Sosyal destek ihtiyacı

5. Sınır eksikliği

6. Değer görme isteği

7. Mecburiyet hissi

İnsanlar bu davranışlarını anlık olarak yaparlar ama uzun vadede kendilerine nasıl bir zarar verdiğinin farkına varmazlar. İnsanlar fazla paylaşım yaptıkları zaman dışarıdan nasıl göründüklerine dair derin bir kaygı yaşarlar. Ayrıca abartılı paylaşım insan ilişkilerini etkileyebilir. Abartılı paylaşımlardan rahatsız olan kişiler ile var olan ilişkiler fazla paylaşımlar sonrası zedelenebilir.

Gizli kalması gereken bazı bilgiler paylaşılırsa zamanla kişinin itibarını zedeler. Bu abartılı davranıştan kurtulmak ise çok kolay olmayabilir. Çünkü önce bu abartılı davranışı yapan kişinin davranışının farkında olması gerekir. Önce durumu iyi analiz etmek gerekir. Kişinin yalnız başına başa çıkabileceği bir şeyse kolayca kurtulabilir. Ancak ileri boyuttaysa destek alması gerekebilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu