Sağlık Bakanlığı, ülkemizde 2010 yılından itibaren görülmeye başlanan Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. Hastalığın mevsimsel olduğunu ve virüsü taşıyan sivrisineklerin insanları sokmasıyla bulaştığını belirten bakanlık, özellikle hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişilerin dikkatli olması ve seyahat uyarılarına uymaları gerektiğine dikkat çekti.

Yalnız sağlık için değil lezzeti artırmak için de bulunmaz mucize Yalnız sağlık için değil lezzeti artırmak için de bulunmaz mucize

Batı Nil Virüs Enfeksiyonu için riskli ülkeler, Seyahat Sağlığı Merkezlerinden veya 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Hattından ücretsiz olarak öğrenebilecek.

İşte Batı Nil Virüsü Enfeksiyonuna dair bilmeniz gerekenler;

-Hastalık genelde mevsimsel olup, yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülmekte.

-Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır.

-Hastalık Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da yaygın olarak görülmektedir.

-Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmaz. Virüs, insanlara sivrisineklerin sokmasıyla bulaşır.

-Hastalıktan korunmada temel yaklaşım sivrisinek sokmalarından korunmaktır. Hastalığın görüldüğü ülkelere veya endemik bölgelere seyahat edecekler Bakanlığımızın seyahat talimatlarına uyması gerekmektedir.

-Virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık %80'inde herhangi bir belirti görülmez. Hastaların yaklaşık %20'sinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma, ciltte döküntü görülür. Yaklaşık bir haftada iyileşme beklenir.

Editör: Merve Kiraz