Güneşin artık saklanmaya başladığı bu günlerde hastalıklardan korunmak için vitamin değerlerinin yeterli olması çok önemli. Ancak bazı besinler demirin ve B12’nin düşmanı olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle kemiklerin sağlığı için D vitamini ve B12 vitamini önemli rol oynuyor. Aslında her zaman tükettiğimiz ancak bir arada tüketilince ne kadar zararlı olduğunu bilmediğimiz bazı besinler var ki vitamin değerlerimizi düşürüyor. İşte vücuda sık girdiğinde tüm değerlerin düşmesine neden olan, vitamin takviyelerinin etkisini azaltan o besinler...

KAHVE

Sabahları dana enerjik olmak için sıkça tüketilen kahve, içeriğindeki kafein oranı nedeniyle özellikle D vitamini ve demir eksikliğine neden olabiliyor. Öte yandan kahve, mide sorunlarına, diş lekelerine, uykusuzluğa ve kalp sağlığı sorunlarına da sebep olabiliyor. Sağlıklı bir vücut için günde 2-3 bardağı geçmeyecek şekilde kahve tüketmeye özen göstermek gerekiyor.

ÇAY

Doğru şekilde tüketilen siyah çay vücuda çeşitli vitaminlerin girmesini destekliyor ancak çok sık tüketmek D vitamini ve B12 vitamini eksikliği yapıyor. Günde 3-4 bardaktan fazla içilen çay değerleri düşürüyor.

TUZ

Tuzun fazla ve sık tüketimi zaten başlı başına bir problem. Fazla tüketimi vitamin eksikliği yapan tuzun aşırı tüketimi tansiyon başta olmak üzere farklı pek çok rahatsızlığa neden olabiliyor.

D VE B12 ZENGİNİ BESİNLER NELER

Kırmızı et

Karaciğer

Tavuk ciğeri

Peynir ve tereyağı

Yumurta

İstiridye

Ton balığı

Alabalık

Somon

Maydanoz

Böbrek ve diğer sakatatlar

Sirke buharının mucizevi etkisi sizi çok şaşırtacak! Sirke buharının mucizevi etkisi sizi çok şaşırtacak!

Isırgan otu

Editör: Yasemin Dülgeroglu