En çok mutfak ve banyo da kullanılan ve zamanla kararıp yıpranan fayansları ve derzleri temizlemek zor olabiliyor. Bazen kimyasal maddelere başvuruyor bu şekilde temizlemeye çalışıyoruz. Ancak öyle bir yöntem var ki küf, kireç, kir ne varsa söküp atıyor.

23 Eylül-22 Ekim: Terazi burcunun özellikleri 23 Eylül-22 Ekim: Terazi burcunun özellikleri

Ev temizliği oldukça önemli bir konu. Öte yandan bazı alanları temizlemek çok zor olabiliyor. Bunlardan biri de fayanslar ve derz araları. Derzlerde zamanla kararmalar ve küflenmeler meydana gelebiliyor. Ne kadar temizleseniz de bu kararmalardan kurtulmadıkça fayanslarınız pis görünüyor. Evde kendiniz uygulayabileceğiniz yöntemlerle derzleri temizleyebilir ve fayansları ilk günkü gibi tertemiz gösterebilirsiniz.

KİMYASAL KULLANIMI İLE TEMİZLEME

En çok kullanılan kolay ama kimyasal sebebiyle çok da sağlıklı olmayan bu yolla fayansları temizleyebilirsiniz. Bir temizlik bezini çamaşır suyuna batırın ve derz aralarına sürün yarım saat bekletip durulayın. Bu yolla derz araları beyazlar ancak aşırı kimyasal içerdiği için zamanla derzlere ve size zarar verebilir. Bu sebeple dikkatli olmakta fayda var.

KESKİN SİRKE SADECE KÜPÜNE ZARAR

Keskin bir elma sirkesi sayesinde fayanslarınızı ve derzlerinizi temizleyin. İçeriğinde ki asit seviyesi sayesinde sirke önemli bir temizlik ürünüdür. Elma sirkesi ve suyu aynı oranda karıştırın. Süngeri karışıma batırıp fayans aralarını iyice beyazlayana kadar ovalayın ve temizleyin. Vaktinizi alabilir ama sağlıklı bir yöntemdir.

HER DERDE DEVA LİMON

Limon içerisinde bulunan sitrik asit ile fayans derzleri arasındaki boşluklarda küf ve bakteri üremesini durdurmaya yardımcı olur. Yarım fincan taze limon suyunu 1/4 fincan ılık su ile sulandırın. Evde kullanmadığınız eski bir sprey şişesine doldurduğunuz bu karışımı fayans derzlerine püskürtün ve bir sünger yardımıyla ovun. Tüm kiri temizleyene kadar devam edin ve ardından durulayın.

Editör: Yasemin Dülgeroglu