Erzincan’da eğitim gören üniversite öğrencileri ekonomik sıkıntılar nedeniyle, okuldan artan zamanlarını değerlendirmek amacıyla iş aramaya başladı. Öğrenciler özellikle sosyal medyada, derslerinin olmadığı zamanlarda düşük ücretle bile olsa işe ihtiyaçları olduğunu ifade ederek iş ilanları yayınlıyor.

Öğrencilerin eğitim öğretime devam ederken dahi iş bulma çabasına düşmesi, vatandaşlarca ekonomik açıdan ülkenin gelmiş olduğu noktayı özetlemeye yettiği yorumları yapılıyor.

Yapılan yorumlarda en çok şu ifadeler göze çarpıyor;

-“Öğrenci dersi dışında bir şey düşünmemesi gerekirken, şu an yetişkinler gibi geçim derdine düşmüş, bu çok acı bir durum.

-Aile asgari ücretle geçiniyorsa öğrencinin de çalışmaktan başka çaresi yok. Hem okul hem iş aynı anda ne kadar verimli olabilir düşünmek bile istemiyoruz. Bu şekilde öğrenci derslerinde başarılı olamayacak, diğer yandan okul olduğu için iş konusunda da başarılı olamayacak, çok acı bir tablo.

-Ailesi asgari ücretle geçiniyorsa en düşük kira 5 bin civarında, kalan 6 bin lira mutfağa mı yetsin doğalgaza mı yetsin, elektriğe mi yetsin, suya mı yetsin, ulaşıma mı yetsin, giyim kuşama mı yetsin. Diyecek çok bir şey bulamıyoruz.

Erzincan Güncel Medya ve Erzincan Birlik Medya temsilcileri Süleyman Karaman’ı ziyaret etti Erzincan Güncel Medya ve Erzincan Birlik Medya temsilcileri Süleyman Karaman’ı ziyaret etti

-Bu zamanda çalışan olmak da öğrenci olmak da zor. Öğrenciler de farkında mezun olduklarında iş bulamayacaklar ve şimdiden çalışarak tecrübe edinip vasıflı eleman olmak istiyorlar.”

Bu acı tablonun önüne geçilemezken, en azından öğrencilere yardımcı olmak adına, konu ile ilgili yetkili mercilerin şehir esnafı ile bilgi alışverişinde bulunarak, öğrencilerin iş konusunda problem yaşamamaları adına bir çalışma yapıp, iş arayan öğrencilere yönelik çalışmalar yapılabilir. Yapılacak çalışma ile iş arayan öğrenci kayıt altına alınırken, diğer yandan işveren esnaf da kayıt altına alınarak, çalışacak olan öğrenci ile esnaf arasında iletişim sağlanabilir. Bu şekilde öğrenci iş aramaktan, esnaf ise işçi bulmakta yaşadığı sorunlar ortadan kalkmış olacak.

Editör: Adem Küçükkaya