SAĞLIK

Marifetnameden çıkan şifa kaynağı: Faydası saymakla bitmiyor

Doğanın bize sunduğu ve alimlerin bahsettiği şifa kaynaklarından biri olan sumak baharatının faydaları saymakla bitmiyor.

Abone Ol

Geleneksel tıpta kullanılan ancak  modern çağda değeri bilinmeyen birçok bitki var. Tam da bu noktada Türk alimlerinden biri olan Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın kitabında yer verdiği öyle bir bitki var ki faydalası saymakla bitmiyor. İşte detaylar…

SUMAK

Tarih boyunca hem mutfaklarda hem de geleneksel tıpta kullanılan sumak, zengin içeriği ve sağlığa faydaları ile biliniyor. Sumak yemeklere ekşi bir tat katarak lezzet verirken sağlık açısından da önemli bir yere sahip. İşte sumağın faydaları:

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor:

Sumak, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, vücutta serbest radikallerin neden olduğu stresi azaltır ve hücrelerin zarar görmesini engeller.  Sumak, içerdiği yüksek antioksidan seviyeleri sayesinde hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha dirençli hale getiriyor. Bu sebeple sumak, genel sağlık üzerinde önemli bir rol oynuyor.

Ağrı kesici görevi görüyor:

Sumak, içindeki bileşenler sayesinde iltihaplanmayı azaltıyor ve ağrılara savaş açıyor. Vücuttaki iltihaplanmanın sebebi kronik hastalıklar olabilir. Kronik hastalıklar ödeme, kalıcı hasarlara ağrılara sebep olabilir. Sumak, geleneksel tıpta sıklıkla eklem ağrılarını ve kas iltihaplanmalarını hafifletmek için kullanılmıştır.

Sindirimi kolaylaştırır:

Sumak mideyi rahatlatma ve sindirimi kolaylaştırma özelliklerine sahip.  Öte yandan bağırsak hareketlerini de düzenleyerek kabızlığı önler.

Cilt sağlığına iyi gelir:

Ciltte meydana gelen can sıkıcı akne ve sivilce problemlerini kontrol altına almaya yardımcı olur. Ayrıca cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar.