Ülkemizde oldukça rağbet gören üzüm çeşitleri özellikle kuruyemiş kategorisinde oldukça faydalı ürünlerimizden. Farklı çeşitleriyle birçok özelliğe sahip türler farklı konularda tam bir şifa deposu.

Pek çok çeşidi olan binbir derde deva kuru üzüme dair bilmeniz gerekenleri  uzman bilgilerinden derleyerek bir araya getirdik. İşte çeşitleri ve faydalarıyla kuru üzüm hakkındaki detaylar;

Çekirdeksiz sarı üzüm: Bu üzüm türünü sultaniye üzümü olarak da biliriz. Toplanma zamanı gelen bu çekirdeksiz sarı üzümler toplandıktan sonra zeytinyağı ve potasyum ile hazırlanan suya batırılır. Ardından 7 ile 10 saat civarında güneşte kurumaya bırakılır. Potasyum kullanılmasının nedeni ise aslında kuruyunca siyaha dönen bu üzüme sarı rengini vermektir. Ayrıca potasyum sayesinde üzümler güneşin direk ışınlarından da etkilenmezler.

Kuş üzümü: Taze kuş üzümlerinin kurutulmasıyla elde edilir. Kurutma sırasında içerisinde ki su buharlaşır ve yalnızca üzümün öz kısmı kalır. Bu yüzden kuş üzümünün besin değerleri oldukça yükselir. Kuş üzümünün kullanım alanı da çok çeşitlidir. Bulgur ve pilavın içinde, tahıl gevreği gibi kahvaltılık ürünlerin içinde ve tatlıların içinde bile kuş üzümü kullanılabilir.

Besni üzüm: Peygamber üzümü olarak da bilinen bu tür genellikle Adıyaman ve çevresinde yetiştirilir. Diğer üzümlere göre daha iri, uzun ve dolgun yapıya sahiptir. Besni üzümü kurutulmadan önce kesim, taneleme ve yağlama aşamalarından da geçer. Sarı besni üzüm ve siyah besni üzüm olarak ikiye ayrılır. Özellikle sarı besni üzümü sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve kan dolaşımında tedavi edici bir rol oynar. Siyah besni üzümü ise beyin gelişiminde büyük bir rol oynar ve hafızayı güçlendirir.

Siyah üzüm: Halk arasında kara üzüm olarak bilinen bu tür sağlığımız için gerekli olan vitaminler bakımından oldukça zengindir. Kan şekeri seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar. Ayrıca yaşlanmaya bağlı görme kaybını önler. Çekirdeksiz siyah üzüm beynin çalışmasında çok etkili olan ceviz ile neredeyse aynı sırada yer alır.

Samancı çekirdeksiz üzüm: İri ve beyaz tanelidir. Sert dokulu ve az suludur bu da samancı üzümünü oldukça gevrek yapar.

Kuru Üzüm Kaç Kalori?

Üzümün kurutulmuş hali olan kuru üzüm, besin değerleri, faydaları ve aynı zamanda kalorisiyle dikkat çeken bir besindir. Genellikle diyetlerde ara öğün olarak önerilen 1 avuç kuru üzümün kalorisi yaklaşık 120 gr olarak kabul edilir. Ancak fazla tüketilirse kalorisi dikkate alındığında kilo alımına sebep olabilir.

 Kuru Üzüm Besin Değeri Nedir?

Kansızlığa iyi gelen, kişiye enerji veren, vücudun serbest radikallerle mücadelesine destek olan antioksidanlar içeren kuru üzüm aynı zamanda birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındırır. Bunların başında potasyum, bakır ve manganez gelir.

Kuru üzüm, genel olarak şu besin değerleriyle açıklanır:

Kalori: 120

Protein: 1 gram

Yağ: -

Karbonhidratlar: 32 gram

Lif: 2 gram

Şeker: 26 gram

Kalsiyum: 25 miligram

Demir: 1 miligram

Yukarıda yer alan değerler, kuru üzümün miktarı arttıkça aynı oranda artar. Belirtilen değerler yaklaşık 1 avuç kuru üzümün besin değerleridir.

Aynı zamanda kuru üzümde üzümden daha fazla kalori, şeker ve karbonhidrat bulunur ancak diğer yandan daha fazla lifpotasyum ve demir de yer alır. Yüksek şeker seviyelerine rağmen kuru üzümün orta seviyeye yakın bir glisemik indeksi söz konusudur. Özetle kan şekerinizi diğer tatlı ve şekerli gıdalar kadar yükseltmezler.

 Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı bir atıştırmalık ve ara öğün olarak kabul edilen kuru üzüm, kansızlığa iyi gelir, enerji seviyesini yükseltir, kalp sağlığını destekler, serbest radikallerle mücadele eder, sindirime yardımcı olur ve diş çürümelerine karşı etkili bir besindir.

Potasyum kaynağı olan kuru üzümün faydaları şunlardır:

Kuru üzüm vücut için demir kaynağıdır

Kemik sağlığını destekler

Kansızlığa iyi gelir

Enerji seviyesini artırır

Kuru üzüm kalp sağlığını destekler

Serbest radikallerle mücadele eder, hücre hasarını önler

Sindirime yardımcı olur

Bağırsak sağlığını destekleyecek düzeyde lif içerir

Cildin genç, esnek ve yumuşak görünmesini sağlayan E vitamini içerir

Kuru üzüm aynı zamanda diş çürümelerine karşı etkilidir

Vitamin ve mineral açısından zengindir

Kronik hastalık riskini azaltır

Kuru üzümün vücuda sağladığı faydalar detaylı olarak şu şekilde açıklanabilir:

 Kuru üzüm kansızlığa iyi gelir

Güçlü bir demir kaynağı olan kuru üzüm, bu sayede sağlıklı kırmızı kan üretimine destek olarak kansızlığa iyi gelir, demir seviyesini yükseltir ve kansızlığın meydana getirdiği yorgunluğu giderir.

Kabızlık problemi yaşayanlar dikkat! Klozet kullanmak ne kadar doğru? Kabızlık problemi yaşayanlar dikkat! Klozet kullanmak ne kadar doğru?

Kaynak; www.memorial.com.tr - https://unalkuruyemis.com.tr/

Editör: Merve Kiraz