Kışa evinizi hazırladınız, ya vücudunuz… Kış aylarına metabolizmanızı hazırlayın Kışa evinizi hazırladınız, ya vücudunuz… Kış aylarına metabolizmanızı hazırlayın

Uzmanlar trans yağın sağlık açısından sağlıklı olmadığını sıklıkla vurguluyor. Trans yağlarla ilgili oldukça ciddi uyarılarda bulunan uzmanlar şu açıklamaları yapıyor; 

“Öncelikle doğal trans yağ ile endüstriyel olarak üretilen trans yağlar arasında sağlık açısından fark vardır. Yapay trans yağların zararlı olduğu kabul edilir ancak doğal trans yağların ne derece zararlı olduğuna dair yapılan araştırmalar yetersizdir.Trans yağların kullanımının daha kolay, üretiminin daha ucuz olması bir tercih nedenidir. Üstelik uzun zaman dayanıklılık sağlar. Bu da paketli ürünler için bir avantaj sağlar. Tabii bütün paketli gıdalarda trans yağ yoktur. Üretilen gıdalara da istenilen doku ve tat kolaylıkla verilebilir. Zincir fast-food mağazaları özellikle trans yağ kullanırlar. Çünkü bu yağlar derin fritözlerde birden çok kez kullanılabilir. Bu sebeplerle de aslında trans yağın sağlık açısından neden zararlı olduğu anlaşılabilir. Kimyasal bir tepkimeye sokularak üretilen bu yağlar, doğal olmaktan uzaktır. Defalarca kızdırılıp kullanılması da yine kimyasal zararların ortaya çıkmasına neden olur.”

Trans yağ nedir?

Trans yağlar, bazı gıdaların içinde kendiliğinden bulunan ama aynı zamanda gıda üretimi sırasında ve aşırı sıcakta kızartılan gıdalarda oluşan bir yağ türüdür ve doymuş yağlardan daha zararlıdır. Vücudumuz günde ancak % 2 oranında trans yağı enerjiye çevirebilir. Örnek vermek gerekirse, fast-food zincirlerinden sipariş ettiğiniz orta boy bir patates kızartması, koroner kalp hastalığı olma riskinizi %23 oranında artırmaktadır!

Trans yağların zararları nelerdir?

Uzmanlar trans yağların zararlarını şu şekilde sıralıyor;

•    Trans yağlar başta kalp hastalığı olmak üzere, kalp-damar hastalıkları riskini arttırabilir. Trans yağlar üzerinde yapılan bir çalışmada, genel diyet yağı tüketiminin trans yağı olan bireylerde LDL dediğimiz kötü kolesterolün ciddi derece artışı gözlemlenirken, HDL dediğimiz iyi kolesterolü de düşürme eğilimde olduğu gözlemlenmiştir. Düşük yoğunlukluklu lipprotein (LDL) düzeyinin artması direkt olarak kalp krizi ve inme riskini arttırmaktadır.

• Trans yağların diyabet ve insülin direnci arasında direkt ilişki tam olarak net değildir fakat yapılan bazı çalışmalar trans yağ tüketimi fazla olan bireylerde diyabete yakalanma riskinin, trans yağ tüketmeyen bireylere çok daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu durumun temel sebebi trans yağların kan lipid profilini bozması olduğu düşünülmektedir. Yapılan bazı hayvan deneyleri de trans yağı ve diyabet riski artış ilişkisini desteklemektedir.

• Trans yağların kan lipid profilini olumsuz etkileyerek vücuttaki kan damarlarının iç yüzeyinde LDL birikmesine ve endotel hasarına sebep olduğu bilinmektedir. Bu durumun sürekli olarak devam etmesi ve giderek artması sonucunun kanser riskini arttırabileceği söylenmektedir.
• Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bildirisine göre trans yağların bilinen bir sağlık yararı yoktur, bu sebeple tüketildikleri andan itibaren sağlığı olumsuz etkilemektedir. 

• Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), trans yağların hiçbir sağlık faydası olmaması, aksine sağlığı olumsuz etkilemesi sebebiyle paketli gıdalarda kullanımını yasaklamıştır.

Editör: Merve Kiraz