Kolesterol konusunda bir türlü dengeyi tutturamayanlardansanız vereceğimiz bilgileri dikkate almanızda yarar var. uzmanların konu hakkındaki bilgilendirmelerini araştırarak sizler için bir araya getirdik. Kolesterol ve Kolesterolü dengede tutmanın yolları bakın ne?

Kolesterol, vücudumuzun işlevleri için gerekli olan bir yağ türüdür. Ancak yüksek seviyelerde birikmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için kolesterol yüksekliği dengede tutulmalıdır. Kolesterol yüksekliği kalp hastalığı riskini artırırken, düşük kolesterol seviyeleri de bazı sağlık sorunlarına neden olur.

Yüksek kolesterole sağlıklı beslenme, kiloyu kontrol altında tutma, fiziksel aktivite ve omega yağ asitlerinin kullanımı iyi gelir. Düşük kolesterol ise büyük oranda meyve sebzelerin beslenmeye dahil edilmesi, lif ağırlıklı beslenme ve yeşil çay oldukça faydalıdır.

İşte Kolesterolü dengede tutmanın yolları;

Türkiye’nin bal ihtiyacının yüzde 20’sini Zara karşılıyor Türkiye’nin bal ihtiyacının yüzde 20’sini Zara karşılıyor

Yağ tüketimini sınırlamazın gerek. Trans yağlar ve doymuş yağlar kolesterol seviyelerini artırabilir, bu nedenle bunları mümkün olduğunca azaltın. Bunun yerine, sağlıklı yağlar içeren gıdaları tüketin. Özellikle omega-3 yağ asitleri içeren balık tüketmek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Yüksek lifli gıdalara yönelmek faydalı olacaktır. Yüksek lifli gıdalar bağırsak sağlığınızı iyileştirir ve kolesterol seviyelerinizi düşürmeye yardımcı olabilir. Tam tahıllı ürünler, meyve, sebzeler, baklagiller ve yulaf gibi lifli gıdaları tercih edin.

Meyve ve sebze odaklı baslenin çünkü özellikle antioksidanlar ve diğer besin maddeleri bakımından zengin olan meyve ve sebzeler tüketmek, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Kırmızı eti sınırlandırın. Kırmızı et, doymuş yağ içeriği yüksek olduğu için kolesterol seviyelerini artırabilir. Kırmızı et tüketimini sınırlandırmak ve protein ihtiyacınızı et yerine baklagiller ve diğer bitkisel kaynaklardan karşılamak faydalı olabilir.

Alkol tüketimine dikkat! Aşırı alkol tüketimi kolesterol seviyelerini artırabilir. Dolayısıyla, alkol tüketimini sınırlamak veya tamamen bırakmak faydalı olabilir.

Kaynak; www.izmirekolhastanesi.com  / www.ekonomim.com

Editör: Merve Kiraz