Tuğcan Otel’de düzenlenen basın açıklamasında asansörlerle ilgili basın mensuplarına bilgi veren TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörü Ulaş, “Küreselleşen günümüz dünyasında standartlar meselesi ulusal ölçekte düşünebileceğimiz bir konu olmaktan çıkmış ve tam aksine küresel bir perspektifle hareket edilmesi gereken ve dünyada ekonomilerin temel bileşimlerinden birisi haline gelmiştir” dedi.
Vatandaşların asansörleri kullanırken dikkat etmeleri gerektiğini belirten TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörü Ulaş, “Vatandaşımız kullanmakta oldukları asansörlerinin sadece kabinlerini görmektedirler ve şayet iç dizaynı da estetikse asansörlerinde herhangi bir sorun olmadığını düşünebilmektedirler. Oysa şu ana kadar uzmanlarımızca muayene esnasında, halatları kopma noktasına gelmiş, rayları bağlantı yerinden bırakmış, gevşemiş, fren tertibatı sökülmüş, fren tertibatı kaynaklanmış, güvenlik tertibatı çalışmayan, motor dişli kutusunda dişlilerde boşluk tespit edilen, motor yan yatak montajı olmayan ve doğrudan beton bloklar üzerine monte edilmiş asansörler tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.
Kırmızı etiketli asansörlerin tehlike arz ettiğini vurgulayan TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörü Ulaş, “Şu ana kadar 2013 yılı içerisinde Gaziantep ilinde toplam 2 bin 621 asansörün muayenesi yapılmış olup, bunların yüzde 92’si can güvenliği riski içerdiği için kırmızı etiketle işaretlenmiştir. Sadece yüzde 4’lük bir kısım iyileştirmesini tamamlamıştır. Diğer taraftan bina yöneticilerimizin dikkat etmesi gereken bir hususu da belirtmek isteriz. Yönetmelik çerçevesinde muayeneyi yaptırmaktan ve ücreti ödemekten bina yöneticisi sorumlu tutulmuştur. Arzu edilmeyen bir asansör kazası ile karşı karşıya kalınması durumunda hukuki sorumluluk doğrudan bina yöneticisine ait olmaktadır. Bu nedenle binasının periyodik muayenesini yaptıran yönetici hukuki sorumluluğunu yerine getirmiş olmaktadır” diye konuştu.
Yapılan açıklama sonrası toplantı soru cevap şeklinde devam etti.