Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunan ve aynı ismi taşıyan Kemah Kalesi, şehrin tarihi turistik alanlarından biri olarak varlığını koruyor.

Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunan Kemah kalesi doğal yapısı gereği savunmaya elverişli bir nokta olarak duruyor. Tarihi izleri taşıyan Kemah kalesi ilçeye de ayrı bir hava katıyor.Çok eski bir yerleşim alanı olan Kemah’taki kale, tarihte birçok medeniyet görmüş, önemli olaylara tanıklık etmiştir. İlçeye ayrı bir güzellik katan bu tarihi kalıntı, özellikle kara savaşlarında önemli bir savunma alanı olarak biliniyor.

Aynı zamanda Evliya Çelebi, Seyahatname adlı kitabında kale hakkında detaylı bir bilgi vermiştir. Doğal oluşumu ve konumu itibariyle yeryüzünde bir eşi bulunmamaktadır Kemah Kalesi’nin.

Sultan Melik Türbesi

Tanoğlu: “esnafın ekmeğiyle oynamayın” Tanoğlu: “esnafın ekmeğiyle oynamayın”

1071-1228'de yöreye egemen olan Mengücek Beyliği dönemine aittir. Kemah'ın kuzeybatısındaki, kayalık platform üzerinde yapılmıştır. 

Tığla duvarlı, sekiz köşeli bir yapıdır.  Alttaki mezar odasının ortasında üst katı taşıyan sekizgen bir sütun vardır. 

Orta direk, tavan silmeleri ve tavan, tuğla örgü düzenindedir.Türbe, inşa malzemesi ve cenazeliğin orijinal şekli ile dikkat çekmektedir.

Halk arasında "Sultan Melek" olarak adlandırılan türbede, Mengücek Beyliği döneminde yaşayan Sultan Melik'in mumyası ve 5 mezar bulunmaktadır.

Editör: Eren Bayrak