Tüm macera severlerin uğrak yeri olan  Karanlık Kanyon size unutamayacağınız anlar yaşatıyor.

Kemaliye ilçesinde, dünyanın ikinci büyük kanyonu  yer alıyor. Fırat'ın efsanesi Karanlık Kanyon, benzerlerini ABD‘de Grand Canyon‘da ve Avrupa’da Alpler‘de görebileceğiniz, yer yer 500-600m, kapalı bir ekosistemi oluşturmuş bir doğa harikası. Karanlık Su vadisine dik inen Karanlık Kanyon’dan Sandık köyünden Fırat ırmağı yatağına kadar inen “canyoning” sporuna elverişli bu vadi ayrı bir güzelliğe sahip. Karanlık Kanyon’dan da geçen Kemah- Kemaliye arasındaki Fırat nehri rotası önemli kano dergilerinden biri olan Kanu-Magazine tarafından Avrupanın en iyi 10 rotası arasında gösterildi.
Kanyonu, buna paralel şekilde uzanan taş yol ile birlikte değerlendirmek gerekir. Taşyol ve karanlık kanyon, muhteşem bir tabiat güzelliği sunuyor.

kanyon_1280x720

İlçe merkezine 3 km. uzaklıkta olan Kanyonun uzunluğu yaklaşık 9 km. Fırat nehri, kanyon içinde kıvrılarak akmakta. Kanyonun hemen yanlarında ise, yükseklikleri 800 metreye kadar ulaşan kayalar bir duvar gibi yükseliyor.

Tarım İl Müdürlüğünde Hafta Sonu Mesaisi Tarım İl Müdürlüğünde Hafta Sonu Mesaisi

Taş yol  dünyanın en tehlikeli yolları arasında yer alıyor

taş yolu_1280x720

Devlet desteğiyle 132 yılda yapılan, "dünyanın en zorlu yolları" arasında gösterilmekte, çok sayıda tünel, viraj, keskin uçurumları ve doğal güzellikleriyle her mevsim adrenalin tutkunlarını ağırlıyor.
Kemaliye ilçesini Sivas'ın Divriği ilçesi üzerinden İç Anadolu'ya bağlamak amacıyla 1870'te inşasına başlanan Taş Yolu, Karanlık Kanyon'un geçit vermeyen kayalıklarını ilkel aletlerle oyan ve adeta iğneyle kuyu kazan yöre halkı tarafından 132 yıllık çalışma sonucu devletin de verdiği destekle 2002'de tamamlandı. Alternatif yolların açılmasıyla şimdilerde turizm amaçlı kullanılan Taş Yolu, doğal güzelliği ve zorlu parkuruyla yurt içinden ve dışından çok sayıda turistin ve tüm macera severlerin  uğrak yeri oldu.

Karanlık Kanyonda Ne Yapılır?

Karanlık Kanyon, 25 km uzunluk, 1000 m derinlik, %90 yamaç eğimi ve zaman zaman 10-15 m vadi tabanına sahip olan kanyonda rafting, kano, jet ski ve bot safari, , base jump, kaya tırmanışı şeklinde  sportif etkinlikler yapılmakta. Türkiye Dağcılık Federasyonu yılda 300 sporcuya arama kurtarma ve dağcılık eğitimi vermektedir. Ayrıca Fırat Nehri üzerinden de paraşüt ile atlanabiliyor.

eğin kanyon_1280x682

Kanyonda, tekne turları yapılabiliyor. Yaklaşık 2 saat süren bu tekne turlarında, ziyaretçiler, vahşi doğada, cambazlık hünerlerini sergileyen keçileri görebiliyorlar. Ayrıca kanyon bitimindeki Karpuzkaldıran mesire yerinde, karaya çıkılıyor ve muhteşem doğanın ve tertemiz havanın güzelliği yaşanıyor.

karanlık kanyon_640x960

Erzincan Karanlık Kanyona Nasıl Gidilir?

Kemaliye kent merkeziyle birlikte 2021 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen kanyona, Kemaliye’ye , Erzincan dan ve Malatya Arapgir üzerinden otobüs ve birlik minübüsleriyle ulaşmanız mümkün. Kanyon için Kemaliye köprü civarında özel tekne turu var , fakat taş yol için tur yok , ama oradaki taksilerle anlaşırsanız 13 km lik taş yolu hesaplı bir şekilde gidip gelebilirsiniz.

Henüz gitmediyseniz rotayı bir an önce buraya çevirmenizde büyük fayda var. Eğer macera tutkunuysanız ilk tercihiniz olacak yerlerin başını çeken Kanyon’da unutamayacağınız adrenalin dolu anlar sizi bekliyor olacak.
 

Editör: Merve Kiraz