Yenidoğan bebeklerde uyku, gelişim açısından önem arz eder. Bebeklerde büyüme hormonu uykudayken salgılanır. Ayrıca bağışıklık sistemleri de yine beslenme ve uykuyla güçlü tutulur.
Yenidoğan bebeklerin uykusunun geldiği, bazı hareketlerinden anlaşılabilir. Bunlar göz ve kulağa dokunma ya da ovuşturma şeklinde görülebilir.
Yenidoğan olarak adlandırılan 1-2 ve 3 aylık bebekler, uyku rutinini hemen sağlayamayabilir. Yeni doğan bebekler günde ortalama 14 – 18 saat uyuyabilir. Sık sık beslenmeye ve altlarının değiştirilmesine ihtiyaç duydukları için de çok sık uyanırlar.
1 Aylık:
1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez. Bu nedenle geceleri altını değiştirmek, beslemek veya rahatlatmak amacıyla sık sık kontrol edilmeleri gerekir.
6 Haftalık:
Altıncı haftada geceyi ve gündüzü birbirlerinden ayırt edebilmeye başlarlar. 6 – 8 haftalık olan bebekler artık geceleri daha fazla, gündüzleri daha az uyumaya başlar. Bebeklere bu dönemde gece ve gündüz arasındaki farkı öğretilmeye başlanabilir.
3 Aylık:
Bebekler 3. aylarında günde ortalama 15 saat uyurlar. Bunun 10 saati gece uykusu iken kalanında gündüz şekerlemesi yaparlar. Artık geceleri daha seyrek beslenmeye ihtiyaç duydukları için, her iki-üç saatte bir uyanmazlar, bazen gecede yalnızca 1-2 kez uyanırlar.
6 Ay ve Sonrası:
Altıncı aydan sonra, bebeklerin uyku rutinleri biraz daha yetişkinlerinkine benzemeye başlar. 6. ayına doğru tüm gece uyanmadan uyuyabilir hale gelir. Bu da yaklaşık 6 saat kesintisiz uyumaları anlamına gelir. Gündüz vakitlerinde yaklaşık 2 kez uyurlar ve bu da en fazla 1-2 saat sürer, bazen, özellikle aktif bebekler, daha uzun da uyuyup dinlenebilirler.
12 Aylık:
12. ayı tamamladıktan sonra bebeklerin uykusu daha da düzene girer ve daha derin hale gelir. Günde bir ya da iki kez uyuyabilirler ve gece uykuları da daha uzun olur. 1 yaşına girdiklerinde, geceleri yalnızca 1-2 kez uyanarak 12 saat boyunca uyuyabilirler.