Bir Soruyla Karşı Tarafı Tanımanın Eğlenceli Yolu! Bir Soruyla Karşı Tarafı Tanımanın Eğlenceli Yolu!

Doğada sık rastlamasak ta medyada sürekli karşımıza çıkan haberlerde hayvanların zekice davranışlarını görüp şaşırıyoruz. Bilim insanları hayvanların zihinsel yetilerini araştırıyor. Ancak bilimin elde ettiği sonuçlardan daha fazlası olabilir. İnsan ve hayvan arasında ki zeka farkı binlerce yıldır biliniyor. Hayvanlarda bir zeka varsa iki tür arasında ki zeka farkı nedir?

Bazı bilim insanları hayvanlarda bulunan durumun bilinçli düşünme yetisi olmadığını içgüdü olduğunu söylüyor. Ancak bazen içgüdüsel olamayacak davranışlarda sergiliyorlar. Bazen hayvanlar bazı şeyleri hesaplayıp planlı yapabilirler. Bu içgüdüsel midir bilinmez.

HAYVANLARIN ZEKİ STRATEJİLERİ

Örneğin, bal kuşu, arı larvalarıyla beslenir. Kuş, arılar tarafından korunan yuvaya ulaşamadığı için buraya girmenin yollarını arar. Kanatlarını çırparak ve tiz bir şekilde öterek balla beslenen bir porsuk türünü baştan çıkarak yuvaya gitmesini sağlar. Porsuk kovanları parçalayarak balı yer ve artanı da kuşa bırakır. Uzmanlara göre bunun içgüdüsel bir davranış olduğunu söylemek zor. Yine stratejik olarak Yavru şebek, yetişkin bir şebeğin çıkardığı kökleri elde etmek için sanki canı yanıyormuş gibi avazı çıktığı gibi bağırır. Yavrusunun sesini duyan anne şebek koşa koşa gelir ve sözde yavrusuna zarar veren şebeği kovalar. Böylece yavru şebek lezzetli köklere kavuşur. Öte yandan maymunlar insanlar gibi yalan söyler. Peki bu örnekler rastlantı veya içgüdüsel mi?

İNSAN VE HAYVAN ZEKASI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Mutlaka arada bir fark var. Ancak bu fark ne? Bilim insanlarına göre bu fark mizah olabilir. Yani insan ve hayvan zekası arasında ki fark bazı bilim insanlarına göre mizah anlayışından başka bir şey değil. Tabi ki teknik açıdan bakıldığında ise diğer bilim insanları iki türün zekasının asla aynı olamayacağını vurguluyor. Bu durumda hayvanların zihinsel iç yaşamlarıyla ilgili tartışma adeta bir çıkmaz yola saplanmış durumda.

Editör: Yasemin Dülgeroglu