Mumlar çok kısa sürede, sıvı hale gelebilen ve leke oluşturabilen nesneler. Bu noktada mum lekeleri ise, en büyük problemler arasında yer alıyor. Peki, giysilerden, halıdan, koltuktan mum lekesi nasıl çıkar? İşte cevabı…

Lezzetli turşuların sırrı: Asla erimiyor ve kütür kütür kalıyor Lezzetli turşuların sırrı: Asla erimiyor ve kütür kütür kalıyor

MUM DÖKÜLDÜĞÜNDE HEMEN MÜDAHALE EDİLİR Mİ?

Diğer tüm lekelerin aksine erimiş muma kuruduktan sonra müdahale etmek daha doğru. Mum henüz sıcakken hiçbir işlem yapılmamalı. Ancak lekeye hızlı bir şekilde müdahale etmek istiyorsanız buz yardımı ile kurumasını hızlandırabilirsiniz. Mum donduktan sonra ise leke ne kadar büyük olursa olsun kolaylıkla kazıyıp mum lekesinden kurtulabilirsiniz.

MUM LEKESİ KUMAŞLARDAN NASIL ÇIKAR?

Mum lekesine mutlaka kuruduktan sonra müdahale edilmeli. Mumun döküldüğü yüzeyin iyice kurumasını bekleyin. Birkaç buz parçasını lekenin üzerine tutarak soğutup sertleşmesini sağlayın ve yumuşak bir fırça ya da spatula yardımı ile kuruyan mumu kazıyın. Bu işlemi yaparken kumaşın zarar görmesine dikkat edin. Devamında ise kumaşın altına ve üstüne kağıt havlu koyun ve kumaşı ütüleyin. Mum lekesi tamamen kağıt havluya geçene kadar ütülemeye devam edin. Bu işlemi yaparken hassas kumaşlı kıyafetlerinizin etiketlerindeki talimatlara dikkat edin. Bu şekilde kıyafetlerinizdeki mum lekelerinden kurtulacaksınız.

MUM LEKESİ KOLTUKTAN NASIL ÇIKAR?

Mum lekesi eğer ki koltuğa düşerse öncelikle kurumasını beklemelisiniz. Kuruma tamamlandıktan sonra koltuğu tahriş etmeyecek şekilde kazıma işlemi yapın ve deterjanlı suyla koltuğu silin.

MUM LEKESİ HALIDAN NASIL ÇIKAR?

Yine mumun kurumasını bekleyin. Ardından mum lekesinin üzerine bir kaç parça küp buz koyun. Bu sayede sıvı halde bulunan mum lekesi katılaşacak ve kazanabilir bir hale gelecek. Sonra kör bir bıçakla ve deterjanlı suyla halıya zarar vermeden kazıyın.

MUM LEKESİ CİLALI YÜZEYLERDEN NASIL ÇIKAR?

Sertleşmiş olan mum lekeleri cilalı yüzeyde kırılabilir bir hale geldiyse mobilya yüzeyine zarar vermeden yüzeyden temizlenebilir. Bu yüzden özellikle cilalı yüzey üzerindeki mum lekelerinin kurumasını bekleyip yüzeye zarar vermeden kazıyın.

Mum lekesi temizlenirken dikkat edilmesi gereken en önemli şey mumun kurumuş olması. Sıcak mum daha fazla yayılacağı için sıcakken müdahale etmeyin.

Editör: Yasemin Dülgeroglu