Güneş yanıkları derinin ultraviyole ışınına aşırı maruz kalması sonucu ortaya çıkıyor. Yanıklar şiddetine göre 3 dereceye ayrılıyor. Ciltte karbonizasyona veya yarı saydam beyaz bir renge de neden oluyor. Bu yanıkların iyileşmesi doku yıkımı nedeniyle yavaş gerçekleşiyor, kişiler enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oluyor daha sonra ise tedavi gerektiriyor. Ayrıca güneş yanıklarıyla vücutta aşırı su kaybı, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması da görülebiliyor.

Sağlığınız için bir mucize kaynağı! Nar kabuğunun gizli faydaları! Sağlığınız için bir mucize kaynağı! Nar kabuğunun gizli faydaları!

UVI etkisi, güneşin gökyüzünde tepede olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında en yüksek olur. güneş yanığından korunmak için öncelikle UVB’nin en yüksek olduğu saatlerde güneşe maruz kalmaktan kaçınmalıyız. Geniş kenarlı, sıkı dokunmuş kumaş şapkalar, terletmeyen giysiler giymek ve yüksek faktörlü güneşten koruyucu ürün kullanmak gerek. Koruyucu ürünleri güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce uygulamamız, her 2-3 saatte bir veya yüzdükten, kurulandıktan sonra tekrarlamamız gerekiyor. Bebeklerin ve küçük çocukların cildi daha ince, melanin miktarı daha az ve bağışıklık olarak yeterince olgunlaşmadığından, UV ışını deriye daha derin nüfuz edebilir. UV hasarına karşı daha az bağışıklık tepkisi oluşturarak onlarda giderek artan güneş hasarı ve deri kanseri gelişme riski yaratır.

Editör: Adem Küçükkaya