Google’ın arama algoritması, Google'ın web sitelerini hangi kriterlere göre sıraladığı bir sır ve gazeteciler, araştırmacılar ve SEO alanında çalışan kişiler tarafından uzun süredir araştırılıyor.

Fikirleri banyoda üretin: Bilime göre duş alırken daha yaratıcı oluyoruz Fikirleri banyoda üretin: Bilime göre duş alırken daha yaratıcı oluyoruz

SEO alanında deneyimli bir kişi olan Rand Fishkin ile paylaşılan 2500 sayfalık belge, Google’ın arama API’sinin ana hatlarını çiziyor ve çalışanlara hangi bilgilerin sunulduğunu gösteriyor. Çok detaylı ve teknik bilgi gerektirdiğinden herkesçe anlaşılması güç bir doküman olduğu belirtiliyor. Google’ın web sayfalarından, sitelerden ve arama yapan kullanıcılardan hangi verileri topladığını özetliyor.

Sızdırılan belgeler, Google’ın ne tür verileri toplayıp kullandığı, seçimler gibi hassas konular için hangi siteleri öne çıkardığı, ufak web sitelerini nasıl ele aldığı ve fazlası gibi konulara değiniyor. Belgeyi inceleyenlere göre bazı bilgiler, Google temsilcilerinin kamuoyuna yaptığı açıklamalarla çelişiyor.

Sıralamada Google Chrome verilerinin kullanılıp kullanılmadığına dair bilgi de paylaşıldı. Google temsilcileri, sayfaları sıralamak için Chrome verilerini kullanmadıklarını defalarca belirtti ancak belgede Chrome’dan bahsediliyor. The Verge, arama sonuçlarında URL’nin altında görünen bağlantıların kısmen Chrome verileri kullanılarak oluşturulmuş olabileceğini söylüyor.

Belgeler somut bir delil olmasa da, sıkı bir şekilde korunan Google arama algoritma sistemine derinlemesine, filtresiz bir bakış sağlıyor. Google, henüz bu sızıntı hakkında açıklamada bulunmadı. Şirket, Mart ayında faydalı olan daha orijinal içerikleri göstermek amacıyla Arama’da büyük güncelleme yapıldığını duyurmuştu. Bir sayfanın kullanıcılar yerine arama motorları için oluşturulup oluşturulmadığını belirlemek için temel sıralama sistemleri güncellenmişti.

Editör: Sena ERDOĞAN