Kimi evlerde evin zemini fayans ile kaplıyken kimi evlerde hem duvarlar ve hem zemin fayans kaplı olabilir. Ama fayansların yıllar içinde eskimesi mümkündür. Fayansları değiştirmek istediğinizde ya da yenilemek istediğinizde fayans boyama yapabilirsiniz. 

Mutfak, banyo ya da balkon gibi alanlarda kullandığınız fayansların boyası, neme ve suya dayanıklı olmalı. Çünkü fayanslardaki desenler ya da fayansın rengi, zamanla eskiyebilir. Eskiyen fayansları ise direkt olarak değiştirmek yerine boyamayı tercih edebilirsiniz. Böylece evde inşaat işleriyle uğraşmanız, tozla sesle uğraşmanız gerekmez. Ayrıca boyama işleminin daha ekonomik olacağını söyleyebiliriz. Üstelik fayansları kendi istediğiniz desen ve renklerde boyayabilirsiniz. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Fayans Boyama Detayları

Fayansları boyamaya geçmeden önce fayans boyarken dikkat etmeniz gereken birkaç şeyden bahsedelim:

Fayansları boyamak için seçtiğiniz boyanın suya dayanıklı olması önemli. Bu sayede fayanslarınız tekrar hızlıca renklerini kaybetmez. Sprey boya, akrilik boya, yağlı boya kullanabilirsiniz.

Yağlı boya, kapalı alanlarda koku oluşumuna sebep olabilir. Bu yüzden özellikle kapalı alanlarda yağlı boya tercih etmemeniz gerekiyor.

Fayansı aynı renge ya da fayansın renginden bir ton daha koyu bir renge boyayabilirsiniz. Bu sayede alttaki rengin görünmesini engelleyebilirsiniz.

Düz beyaz fayans üzerine renklendirme yapabilirsiniz ya da desen çizebilirsiniz.

Fayansların mutlaka kuru olması gerekir. Islak zeminlerde boyanın tutması zordur. Bu yüzden fayansları boyamadan önce temizleyip kurulamanızda fayda var. Kurutma işlemi esnasında da havlu gibi toz bırakması mümkün olan ürünleri değil mikrofiber bezleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede daha sonra boyanın içinde kalmış tozlar görmezsiniz.

Şimdi gelin, adım adım fayans boyamaya geçelim!

Adım 1: Malzemeleri Hazırlayın

Gerekli malzemeler şöyle:

Sararan kupalara veda edin: 4 saat içinde kar beyaz kupalara kavuşun Sararan kupalara veda edin: 4 saat içinde kar beyaz kupalara kavuşun

Parlak yüzey astarı,

Boya,

Vernik,

Rulo,

Fırça,

Maskeleme bandı,

Koruyucu örtü.

Bu malzemeleri temiz ettikten sonra ilk olarak fayanslarınızı temizlemelisiniz. Fayanslarınız temiz ve kuru bir hale geldikten sonra eğer hasarlı fayanslar varsa onları tamir edebilirsiniz. Dolgu macunu ile ya da yapıştırıcılar ile bu tamiri yapabilirsiniz. Daha sonra boya uygulaması ve astar uygulaması yaparak fayanslarınızı en iyi haline getirebilirsiniz. Tabii bir de fayansların rengini daha iyi göstermek isterseniz iki kat boya kullanabilirsiniz!

Fayans Boyama Nasıl Yapılır_1280x800

Adım 2: Boyama İşlemi

Malzemeleri hazırladınız, hazırlıkları yaptınız… Şimdi sırada, boyama işlemi var! Öncelikle fayanslarınızı boyamak için ihtiyacınız olan tahmini sürenin bir hafta olduğunu söylememiz lazım. Fayans hazırlığı, astarı, boyası, ikinci katı, verniği derken yaklaşık bir haftada tüm işlemleri tamamlayabilirsiniz. Tabii eğer daha karmaşık desenler istiyorsanız ya da daha büyük alanlarda işlem yapıyorsanız bu süre biraz daha uzun olabilir.

Fayans boyarken öncelikle bir astar boya uygulayabilirsiniz. Bu sayede daha dayanıklı bir boyama işlemi yapmış olursunuz.

Boyayı ince bit katman halinde, fayans boyamaya uygun rulo ile fayanslara uygulayın.

Boyanın kurumasını bekleyin. Boya kuruduktan sonra ikinci bir katı uygulayarak renk yoğunluğunun artmasını sağlayın.

Yine, boya kuruyuncaya kadar bekleyin. Boyanın tamamen kuruduğundan emin olun.

Son olarak koruyucu ve dayanıklı olacak üçüncü katı uygulayın. Boyanın daha uzun süre kalıcı olması ve dayanıklı olması için son katı da uygulayın. Daha parlak ya da mat bir son kat seçebilirsiniz. Parlak bir son kat, daha kolay temizleyebileceğiniz ve daha dayanıklı olacak bir son kattır. İsterseniz parlak bir bitiş seçebilirsiniz.

Son katı da fırça ya da rulo ile uyguladıktan sonra fayanslar tamamen kuruyuncaya kadar bekleyin.

Editör: Saliha Kara