KÜLTÜR-SANAT

Etobur Bitkiler İnsan Yer mi?

Bilim kurgu filmlerinde sıklıkla izlenen etçil hayvanların insan yeme sahnelerinin gerçeklik payı var mı?

Abone Ol

Hayvanlarda görülen etoburluğun bitkilerde de görülmesi kişilere şaşkınlık veriyor. Özellikle kurgu filmlerinde yer alan dev etçil bitkilerin insanları yediği sahneler ‘gerçek hayatta böyle bir şey mümkün mü?’ sorusunu akıllara getiriyor. 

Dünyada bazı bitki çeşitleri et yiyerek besleniyor. Bilime göre doğada yaklaşık 630 tür etçil bitki türü bulunuyor. Fare, böcek, sinek, kertenkele, balık gibi canlıları avlayan bu bitkiler avlandıktan sonra avlarını sindirecek özel bir sisteme sahipler. Böcekleri avlayarak beslenen etobur bitkiler çok teknik olarak hareket ediyor ve böylece avlanıyorlar.

Neden et yiyorlar?

Çoğunlukla fakir topraklar üzerinde yaşayan etobur bitkiler böcek yiyerek hayatta kalma çabası gösteriyorlar. Kurak topraklarda yaşayan bu bitkiler topraktan almaları gereken azotu alamadıkları için avlanmak durumda kalıyorlar. Ayrıca diğer doğal bitkilerle aynı sisteme sahipler. Fotosenteze ve diğer bitkiler gibi kök sistemlerine ihtiyaç duyuyorlar. Fakat azot, fosfat, potasyum, demir ve manganez gibi hayati besin maddelerini elde etmek için hayvanları sindirmeleri gerekiyor.

İnsan Yiyebilirler mi?

Dev dağ sürahi bitkisi (Nepenthes rajah) etçil bitkilerin en büyüklerden biri olarak kabul ediliyor.

Ancak hiçbir etçil bitki türü tam bir insanı içine sığdırabilecek büyüklükte değil.

Bir insan vücudundaki protein ve yağ miktarı ne kadar çok olursa olsun, etçil bitkilerin buna ihtiyacı yok.

Sonuç olarak  etobur bitkiler diğer bitkiler ile kıyaslandığında etçil oldukları için korkutucu gelseler de insanlar için zararsızlar.

Etobur Bitki Çeşitleri

  • Güneş Gülü Bitkisi
  • Sinek Kapan Bitkisi
  • Suibriğigiller Bitkisi