Taş Devri ya da diğer adıyla Paleolitik Çağ da yaklaşık 2,5 milyon yıl öncesine dayanan bir zaman dilimi olarak karşımıza çıkar. Taşların araç olarak kullanılması eşyaların taşlardan yapılması sebebiyle bu adı almıştır. Öte yandan bu çağ havanın aşırı soğuk olması ve yeryüzünün buzlarla kaplı olması sebebiyle buzul çağı olarak da bilinir.

TAŞ DEVRİNİN MAMUTU

Bu çağın en bilinen hayvanı ise mamut hayvanıydı. Mamut hem bir gıda hem de araç yapımında kullanılan bir hayvandı. Bu çağın insanları mamut dişlerinden çeşitli araçlar, takılar ve silahlar yapıyordu. Aynı zamanda yaklaşık 2 tok olan bir mamuttan tüm ailenin doyması mümkün olabiliyordu.

TAŞTAN YAPILAN İLK SİLAHLAR

İlk insanlar tarafından yine taştan silahlar yapılıyordu. Ancak bu silahlar saldırı amaçlı değil savunma amaçlı kullanılıyordu. Silahların yapımı insan içgüdüsüne bağlı olarak korunma amacıyla bağdaştırılabilir.

HOMO ERECTUS İNSAN TÜRÜ

Kaynaklara ve anlatılara göre günümüzden yaklaşık 1,9 milyon yıl önce evrimleştiği düşünülen Homo Erectus’un beyni, kendinden önceki insansıların beyninden iki kat daha büyüktü. Oldukça geniş coğrafyaya yayılmış olan bu insan türü, ılıman iklim kuşağını izleyerek Hindistan’a, Çin’e ve okyanus adalarına ulaştı.

BOYLARI 135 SANTİMETRE

Taş devri bugünden çok farklı özellikler taşıyordu. Bu farklılıklara insanların yapısı da dâhil. Bu çağda insanların ortalama boyları 135 santimetre, ortalama ağırlıkları ise 45 kilogramdı. Öte yandan kadın olanların daha küçük olduğu biliniyor. Sadece Homo Erectus insanları daha büyüktü. Bu insan türünün erkekleri yaklaşık 173 santimetre civarındaydı.

VÜCUT KILLARINDAN DOLAYI GİYİNMEYE İHTİYAÇ DUYMUYORLAR

İnsanlık pek çok evrimsel süreçten geçmiştir. Ancak en şaşırtıcı olanı ise taş devrinde vücut kıllarının giysi giymelerine gerek kalmayacak kadar fazla olmasıydı. Ancak tabi ki evrimsel süreçte kıllar incelerek döküldü ve tüye dönüştü.

Atatürk'ün çocukluğu, "Mustafa" filmiyle beyaz perdeye aktarılıyor Atatürk'ün çocukluğu, "Mustafa" filmiyle beyaz perdeye aktarılıyor

AVCILIK VE TOPLAYICILIK YAPIYORLAR

İlk insanların avcılık ve toplayıcılık yaptığını bilmeyen yoktur. Ateş yakmadan önce et tüketmek imkânsızdı. Henüz hiçbir şey bilmeyen insanlar doğada buldukları bitkilerden besleniyorlardı. Hayvan avlasalar bile çiğ et tüketemediklerinden sadece iliklerini tüketmeleri mümkündü. Hiçbir insan çiğ et tüketme yapısına sahip olmadığı için ateş bulunana ve pişirme yapılana kadar et yemek olanaksızdı.

TAŞ DEVRİ SANATI

Paleolitik çağın sanatı genellikle kayaya işlenmiş çizimler, gravürler ve küçük yontulardan oluşuyordu. Bu çağın insanları da ölülerini gömüyorlardı. Ancak bu çağ da eşyalarını ve takılarını da gömüyorlardı.

O dönemlerden bu döneme kadar pek çok hayvanın soyu tükenmiş insanlarda inanılmaz bir evrim geçirmiş durumda.

Editör: Yasemin Dülgeroglu