Ne kadar yese de ekmek ve hamur yemeden doyamayanlardansanız bilin ki bırakamadığınız şeyin bağımlısısınız.

Uzmanların yaptıkları açıklamaya göre ekmek bağımlılığının lezzet dışında biyolojik bağımlılık olma sebebi basit şeker bağımlılığı. Yüksek karbonhidrat içeren ekmekler kolay ve bulunabilirliğiyle birlikte ağız tadımızla uyuşunca tüketimi de kaçınılmaz oluyor. Fakat unutmayalım ki içerdiği GDO’lar (genetiği değiştirilmiş organizmalar) sağlığımızı riske attığı gibi, insan biyokimyasında alışkanlıklar yapıyor.

Ekmeksiz doymam diyenlerdenseniz bir kez daha düşünerek alternatif yolları göz önünde bulundurmalısınız.

Ekmeği bırakmak için kullanmanız gereken alternatifler

·        Ekmeği bırakmak için daha sık bakliyat tüketmek bir seçenek.  

·        Yemeğin yanında hamur işi yeme ihtiyacınızı karşılamak için zorunlu durumlarda tam buğday, taneli, tohumlu ve renkli ekmekleri tercih edebilirsiniz. Ekmek tüketimini azaltma sürecinde bu çeşitle kurtarıcı rol oynuyor. Böylelikle yavaş yavaş ekmeği bırakmaya doğru ilerleyebilirsiniz. 

Günde 2 defa tüketildiğinde ağrılara son veriyor Günde 2 defa tüketildiğinde ağrılara son veriyor

·        Bol su içmelisiniz. Ayrıca sofranızda renk renk sebzeye yer açmanız süreci kolaylaştırıyor. 

·        Ekmek tüketirseniz tüm sürecin bozulduğunu düşünmemeli ve motivasyon kaybetmeden kaldığınız yerden devam etmelisiniz. Özellikle zaman içinde, ekmeğin yarattığı şişkinlik gibi hislerin nasıl azaldığını fark ettikçe, şevkleneceğinizden eminiz.

·        Un kullanmanız gerektiğinde, ağartıcı ve koruyucu içeren unlar yerine evde kendi öğüttüğünüz unları seçmelisiniz. Böylelikle temiz içerikli kekler, ekmekler yaparak ara ara kendinizi ödüllendirebilirsiniz. 

·        Ekmeğin yanında makarna ve pilav bağımlılığınız da mı var? Peki sebzelerden spagetti, lazanya yaprağı yapmaya ne dersiniz? Yemeklere farklı bir form kazandıran doğrayıcılar sayesinde basit karbonhidratlar almadan yemeklerde alışkın olduğunuz doyurucu hissi yakalayabilirsiniz. 

Editör: Merve Kiraz