Türkiye'nin en önemli kültürel ve doğal eşsizliklerine sahip Erzincan'dan hediye götüreceklere 10 önerimiz var.
Yolu Erzincan'a düşen herkesin gittiği yere mutlaka götürmesi gereken efsanevi hediyelik ürün ve tatlar bakın neler?
Bu şehre yolculuk yaparken sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda yöresel ürünleriyle de büyülenirsiniz. Erzincan'dan ne alınır sorusuna vereceğiniz cevaplar ise çeşit çeşit ve birbirinden özel hediyeliklerle doludur. İşte Erzincan'dan alabileceğiniz 10 eşsiz ürün:
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası);
Erzincan'dan ülke dışına satılan bakır eşya büyük miktarlara ulaşmaktaydı. Paris, Viyana ve Philadephia uluslararası fuarlarında sergilenen Erzincan yöresi bakır eşyaları büyük ün kazanmıştır. Günümüzde ise, küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından üretilen mamuller genellikle iç piyasada pazarlanmaktadır.
Halı dokumacılığı, Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardan;
Erzincan' da halı dokumacılığı özellikle Kemaliye İlçesi'nde yaygındır. Dünyaca tanınan "Eğin Halıları" yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi görmektedir. 1915 yılında kurulan ve İstanbul dışındaki ilk şirketlerden biri olan Türk halı şirketi de Kemaliye' de kurulmuştur.
Erzincan tava leblebisi, leblebilerin şahı;
Kendine has tadı ile ünlenen Erzincan tava leblebisi söyle yapılır. Nohutlar sulama kanallarında sulanır. Tavlama kazanında tavlandıktan sonra yaklaşık 1 ay bekletilir. Bu beklemeden sonra, kazanda tavlanan nohudun malafak tavasında leblebi haline gelmesi sağlanır. Daha sonra kavurma makinesinde 150 derece ısıda 5 dakika kavrulan nohut leblebi halini almış olur. Erzincan tava leblebisinin en önemli farkı kavurma ve dinlendirme sürecinde ortaya çıkar.
Erzincan Tulum Peyniri, Erzincan'da yapılacak alışverişlerde en tavsiye edilen ürünümüz;
Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ,dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan'ın yüksek rakımlı,90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen,beyaz koyundan (karaman koyun ) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir. Erzincan Tulum Peyniri, Erzincan’ın yüksek rakımlı yaylalarında otlayan koyun ve keçilerin sütüyle üretilen, doğal ve geleneksel bir peynir çeşididir. Sert ve yoğun yapısı, fındıksı ve hafif baharatlı aromasıyla öne çıkan bu peynir, tulum derisinde olgunlaştırılarak kendine özgü lezzetini kazanır. Yüksek protein ve kalsiyum içeriği ile kemik sağlığını desteklerken, doğal fermantasyon süreci sayesinde sindirim sistemine fayda sağlayan probiyotikler içerir. Kahvaltılardan fırın yemeklerine kadar birçok farklı tarifte kullanılabilen Erzincan Tulum Peyniri, lezzetli ve sağlıklı bir seçenektir. Doğru saklama koşullarında uzun süre tazeliğini koruyarak sofralara eşsiz bir tat sunar.
Erzincan Balı, taklitlere kanmayın, aslını alın;
Pürüssüz kıvamı, kendine özgü, doğal ve tatlı aroması ve besleyici özellikleri ile öne çıkar. Yoğun kıvamı ve tatlı sevenlerin favori lezzetlerinden olan süzme petek balı, kahvaltılar başta olmak üzere çay saatlerinde tüketilebilir. Kahvaltılarda tereyağı ve kaymağın en tatlı eşlikçisidir.
Erzincan Tandır Ketesi, geleneksel muhteşem lezzet;
Erzincan Tandır Ketesi, Erzincan mutfağına özgü geleneksel bir lezzettir. Özellikle bayramlarda, düğünlerde ve özel günlerde yapılan bu hamur işi, sade ama zengin aromasıyla bilinir. Tandırda pişirilen kete, kendine has kokusu ve kıtır dokusuyla dikkat çeker.
Cimin Üzümü, siyah incimiz;
Erzincan Üzümlü (cimin) yöresinde yetişen siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4 orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsidir.
Erzincan Kesme Kadayıfı, yıldız ürünümüz;
Erzincan Kesme Kadayıfı; ev tipi yoğurt, tam yağlı süt, yumurta, bitkisel sıvıyağ, limon suyu, tereyağı, sirke, ayçiçek yağı, tuz, sert beyaz buğday unu, kabartma tozu ve karbonat kullanılarak yapılan hamurdan elde edilen yufkaların ince kesildikten sonra arasına ceviz içi konularak pişirilip üzerine şerbet dökülerek hazırlanan bir tatlıdır. 45 cm’lik alüminyum tepside pişirilip 12x12 cm’ye dilimlenerek servis edilir.
Erzincan Kesme Kadayıfı, şerbet dökülmediği takdirde oda sıcaklığında 1 hafta, buzdolabında ise +4oC’de 3 ay muhafaza edilebilir.
Geçmişi eskiye dayanan Erzincan Kesme Kadayıfının üretimindeki özellikle yufkaların elde bıçak ile kesilme aşaması, ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Erzincan Üzümlü Sarucu;
Coğrafi işaret olarak 37 sayı ile tescilli Cimin Üzümünün ortadan ikiye ayrılarak kurutulan üzüm tanelerinin içine, iç ceviz konulduktan sonra, pamuk ipliğe dizilerek tüketime sunulan geleneksel bir üründür. Erzincan Üzümlü Sarucunun geçmişi eskiye dayanır. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Üretimi, özellikle üzümlerin hazırlanması ve kurutulması bakımından ustalık becerisi gerektirir. Ayrıcakurutulan üzüm tanelerinin içine ceviz konulup pamuk ipliğine dizilmesi geleneksel bilgidir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Kemaliye Lök Tatlısı;
Kemaliye Lök Tatlısı / Eğin Lök Tatlısı; taş değirmende öğütülen kurutulmuş dut ile ceviz içi karışımın macun kıvamına gelene kadar dövülmesi suretiyle Erzincan ili Kemaliye ilçesinde üretilen tatlıdır. Üretimde, coğrafi işaret olarak 813 sayıyla tescilli Kemaliye Dutu / Eğin Dutu kullanılır.
Kemaliye ilçesinin eski adı Eğin olduğu için, Kemaliye Lök Tatlısı ve Eğin Lök Tatlısı isimlerinin her ikisi de ürünü tanımlamak için kullanılır. Ürün “lökhane” adı verilen imalathanelerde veya evlerde (taş dibeklerde) üretilir.
Kemaliye Lök Tatlısının / Eğin Lök Tatlısının geçmişi Osmanlı dönemine dayanır ve padişahlara ikram edilirdi. Bu nedenle coğrafi sınırda “padişah tatlısı” olarak da bilinmektedir. Ayrıca Osmanlı saraylarında da dönemsel oynanan oyunlarda kaybeden taraflara verilen cezalar arasında, lök dövme cezası da bulunmaktaydı. Bu kapsamda coğrafi sınırın mutfak kültüründe ve geleneklerinde önemli bir yere sahip olan Kemaliye Lök Tatlısının / Eğin Lök Tatlısının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.