Erzincan'ın meşhur tandır ketesi yılın her dönemi tüketilse de Ramazan ayında tüketim miktarı arşa çıkıyor. Tabi ki yanında olmazsa olmazımız ise Erzincan kayısısının eşsiz lezzetiyle hazırlanan hoşaf.
Erzincan’a özgü kete, özellikle Ramazan ayında, sahur sofralarının olmazsa olmazlarından biri haline geldi. Kadın ustaların maharetli ellerinden çıkan bu lezzet, her geçen yıl daha fazla rağbet görüyor. Ramazan’ın bereketiyle birlikte fırınlarda yoğun mesai saatleriyle üretilen Erzincan ketesi, sadece yerel pazarlarda değil, yurt dışına da kargo ile gönderilerek daha geniş bir kitleye ulaşıyor.
Özellikle ev hanımları tarafından tercih edilse de, Erzincanlı erkekler için sahurda ketenin yeri bir başka. Geleneksel tariflerle hazırlanan kete, hem lezzeti hem de kalorisi düşük yapısıyla Ramazan ayında keyifle tüketiliyor. Erzincanlılar için sahurda ilk tercih edilen şeyin tuzlu kahve olmadığını belirten yöre halkı, bu geleneksel hamur işinin tüm Türkiye’de popülerlik kazandığını ifade ediyor.
Ketesi, Erzincan’ın yöresel mutfağını temsil eden nadir tatlardan biri olup, şimdilerde endüstriyel mutfaklar ve fırınlar aracılığıyla kolayca ulaşılabilen bir ürün haline geldi. Fırınlar, her geçen gün artan talebi karşılamak adına yoğun bir mesai yaparken, keteler, taze taze pişirilip, paketleniyor ve kargo ile farklı illere gönderiliyor.
Erzincan Ketesi Tarifi;
Malzemeler:
- 125 gram tereyağı veya margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı süt
- 700-750 gram un
- Yarım paket yaş maya
- Yarım yemek kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı toz şeker
- 1-2 yemek kaşığı ılık su
İç Malzeme:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı un
Üzeri İçin:
- 2 yumurta sarısı
- Yarım tatlı kaşığı yoğurt
- Yarım çay kaşığı toz şeker
Yapılışı:
Erzincan ketesinin yapımına önce iç harcı hazırlayarak başlanır. Tereyağı ve sıvı yağı bir tavada eritip üzerine un eklenir ve kısık ateşte karıştırılarak hafifçe kavrulur. Unun kokusu çıkana kadar kavrulmalı ancak rengi değişmemelidir. Ardından iç malzeme soğumaya bırakılır.
Hamur için tereyağı eritilip soğumaya bırakılır, süt ılıtılır. Maya, ılık su ve şekerle çözülüp, sıvı yağ, süt, tuz eklenerek karıştırılır. Ardından un eklenip yoğurulup, mayalanması için dinlendirilir.
Hamur mayalandıktan sonra 6 eşit parçaya bölünür, her bir parça açılıp içine hazırlanan iç harcı yayılır. Sonrasında hamur rulo yapılır ve yuvarlak şekil verilerek dinlendirilir. Hamur, yumurta sarısı ve yoğurt karışımıyla fırına verilmeden önce üzeri fırçalanır. 180-200 dereceye ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.
Erzincan Hoşafı İçin Malzemeler
• 1 su bardağı erzincan yarması (Kuru kayısı güneşte kurutulmuş)
• 1 su bardağı şeker
• Su
Yapılışı
• İlk olarak kayısıları suya koyup 5 dakika suda bekletelim. Bu işlem tozu pisliği varsa temizlensin diye.
• Sonra iyice yıkayıp tenceremize alıyoruz.
• Üzerime suyunu koyup ilk ikisini kaynatıyoruz.
• Daha sonra kayısılar yumuşamaya başlayınca şekerini koyuyoruz. Biraz daha kaynattıktan sonra altını kapatıp ilk sıcağı çıkınca dolaba koyup soğuk servis yapıyoruz.
Şimdiden hazırlıklarını tamamlamak isteyenlere kolaylıklar diliyoruz.