Bayram gelenekleri dolayısı her ziyarette binlerce ikram önümüze geliyor. Hem aşırı hem de düzensiz  yenilen yemek ve tatlıların size sonradan kötü dönüşleri olacağını biliyor musunuz?

Bayramlar beslenme rutinimizin dışına çıktığımız, hatta bazen aşırıya kaçtığımız günlere dönüşebiliyor. Kurban Bayramı’nda da farkında olmadan yaptığımız aşırı et ve tatlı tüketimi kilo alımına veya sağlık problemlerine yol açabilir.

Kırmızı et protein açısından zengin bir kaynak olmasının yanı sıra, doymuş yağ ve kolesterol içerdiğinden dolayı doğru miktarlarda tüketilmelidir. Ayrıca taze kesilmiş etin hem pişirmesi hem de sindirimi, dinlenmiş ete göre daha zordur ve hazımsızlık yapabilir. Gün içerisinde sindirim sıkıntılarıyla savaşmak istemiyorsanız kurban etini, buzdolabında 1-2 gün boyunca beklettikten sonra, haşlayarak, kavurarak veya ızgarada pişirerek tüketmelisiniz.

Bayram süresince şerbetli tatlı tüketimine dikkat etmelisiniz. Şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıların tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Şerbetli tatlı tüketmek istiyorsanız da gün aşırı 1-2 dilim baklavayı geçmemeyi çalışın.

Bayram ziyaretleri nedeniyle yemek saatleriniz şaşabilir. İştahınızı kontrol etmek için ziyaretlere giderken çok aç olmamaya dikkat edin. Böyle anlar için yanınızda her zaman az yağlı süt veya kuru meyve-ceviz karışımı taşımayı ihmal etmeyin.

Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi de aşırı miktarlara vardığında uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilir. Aşırı tüketime dikkat!

Uzmanların bayram sofralarında yardımcı olacak önerileri şöyle: 

- “Bayram sabahlarında kahvaltı atlanmamalı ama aşırı besin tüketimden kaçınılmalıdır,

- Ev yapımı çorbalar ve az yağ kullanılarak hazırlanmış sebze yemekleri küçük porsiyonlarda alınarak bayram yemeğine başlanmalı,

- Aşırı yağlı, ağır yemekler yerine haşlama, fırında veya ızgara yemekler tercih edilmeli, 

İdrar kaçırmaya son vermek mümkün mü? İdrar kaçırmaya son vermek mümkün mü?

- Pilav, makarna ve rafine undan yapılmış ekmek yerine bulgur pilavı ve tam buğday unundan yapılmış pide ve ekmek tercih edilmeli, 

- Öğünlerde sebze yemekleri ve taze sebze tüketimi sağlıklı bir sindirim sistemi için gereklidir,

- Ana yemek sonrasında ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyve tatlıları tüketilmeli, şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız, bayram süresince mümkün olduğu kadar arzuladığınız miktarın yarısını yemek ve izleyen öğünde de sebze ağırlıklı yemekler yemek aşırı enerji alımını bir miktar önleyecektir, - Bayram nedeniyle, çay, kahve, soda, meşrubat gibi normal günden fazla tüketilen sıvıların yanında, su tüketimi unutulmamalı, şeker içeriği yüksek içecekler yerine az şekerli veya şekersiz komposto ve hoşaflar, maden suyu ve taze meyve suyu tercih edilmeli,

- Yemekten sonra çocuklara, meyve tatlıları, dondurma ve pudingler sunmak aşırı tatlı alımını ve fazla enerjili besin tüketimini engelleyecektir. 

- Kronik hastalıklara sahip olan bireylerin sağlıkları için aşırı besin tüketiminden kaçınmaları önemlidir.”

Bu uyarıları dikkate almanız hem sağlıklı hem de rahat bir bayram sürecini geride bırakmanızda çok fayda sağlayacaktır.

Editör: Merve Kiraz