Son günlerde gündemde bomba etkisi yaratan Köfteci Yusuf’un domuz eti kullandığı haberlerinin ardından yeniden domuz eti neden haram soruları sorulmaya başlandı. Genellikle Türkiye dışında yaşayan veya dini domuz eti tüketmeyi haram kılmamış ülkelerde yaşayanlar alışveriş yaparken çok fazla dikkat eder. Domuz eti veya ürünü olan besinleri almamaya özen gösterirler. İslam dininde haram olmasının yanı sıra domuz etinin sağlık açısından da zararları var.

Domuz eti neden haram? Sağlığa zararları neler?

İSLAM DİNİNDE DOMUZ ETİ NEDEN HARAM

Domuz etinin haram olması asırlar öncesinden bilinen ve günümüze kadar gelen bir bilgi. Peki, neden haram.

İslam dinine göre domuz etinin haram olmasının sebebi sağlığa zarar vermesi. Hadisler ve ayetlerle domuz eti haram kılınmıştır.

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINDIĞI AYET ÖRNEKLERİ

“Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah’tan başkası adına kesilenleri haram kıldı” (Bakara, 2/173;Nahl, 16/115)

 “Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen hayvanlar sizin için haram kılınmıştır” (Maide, 5/3)

“Ey Muhammed, de ki: Bana vahyolunanlar arasında, yiyen bir kişinin yediği herhangi bir şeyin haram olduğuna dair bir hüküm bulamıyorum. Ancak leş veya akıtılmış kan, yahut domuz eti ki bunlar pistir, yahut doğru yoldan çıkarak, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen hayvanların yenmesi haramdır” (En’am, 6/145)

Tunceli Müzesi ekipleri, kültürel varlıkların tespit ve tescili için sahada Tunceli Müzesi ekipleri, kültürel varlıkların tespit ve tescili için sahada

“Ey iman edenler, size rızık olarak verilenlerin temiz olanlarından yiyiniz” (Taha, 20/81)

MODERN TIPTA DOMUZ ETİNİN ZARARLARI

Yapılan araştırmalara göre, domuz etinin insan vücudu için zararlı mikroplar barındırdığı ortaya çıkmıştır. Genellikle bu hastalıklar, parazitsel, bakteriyel, viral, mikroplu hastalıklar olabilir.

Domuz eti içinde “sutoksin” adı verilen bir madde içerir. Bu madde kanın kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmasına sebep olur.

Domuzun yaşam alanında her türlü şeyi yemesinden ve kendini temiz otlarla besleyememesinden dolayı et yapısı zararlı olur. Bu da insan vücudu için zararlıdır.

Domuz eti çok fazla kükürt içerir ve fazla kükürt almak insan vücuduna zarar verir.

Modern tıbba göre domuz etinin, damar sertliğine sebep olması, yüksek tansiyon sorunu yaratması, cinsiyet hormonlarını etkilemesi de zararları arasında gösterilir. Histamin alerjisi, apandisit ve çeşitli iltihaplanmalara da sebep olur.

Editör: Yasemin Dülgeroglu