SAĞLIK

Diş dolgusunda doğru tercih hangisi?

Kimler İçin Hangi Dolgu Uygundur?

Abone Ol

Bugüne kadar diş dolgusu için birçok kimyasal veya doğal malzeme kullanılmıştır. Ancak günümüzde en yaygın Amalgam, Kompozit esaslı dolgu malzemeleri ve porselen içerikli dolgu malzemeleri kullanılmaktadır.

Amalgam diş dolguları Cıva ve diğer metallerin birleşmesiyle elde edilen metalik renklerde dolgulardır. halk arasında metal dolgu veya siyah dolgu olarak bilinir. İçerdiği cıva ve diğer metallerden dolayı ve diğer yan etkilerinden dolayı gelişmiş ülkelerde artık kullanılmamaktadır ama ülkemizde ve diğer gelişmekte olan ülkelerde fiyatından dolayı hala en çok tercih edilen dolgular arasında yerini korumaya devam ediyor.

Kompozit dolgular, halk arasında beyaz dolgu, estetik dolgu ve ışınlı dolgu gibi isimlerle bilinir. Günümüzde dünyada en çok kullanılan dolgu çeşidi Kompozit dolgulardır. Kompozit dolguların yapımı porselen dolgulara göre daha kolaydır, diş rengine uyumludur, maliyeti porselen dolgulara göre daha düşüktür vb. gibi birçok avantajı var. Kompozit dolgular uzun ömürlü ve dayanıklıdır.

Porselen dolgular oldukça estetik ve sağlam dolgulardır. Büyük madde kaybı olan dişlerde porselen esaslı dolgular tercih edilir. Porselen dolguların fiyatı yüksektir ve yapımı zordur.

Kimler İçin Hangi Dolgu Uygundur?

Fissür örtücü gibi uygulamalar, çocuklarda diş çürüğünü önlemeye yardımcıdır. Bazı dolgu çeşitleri, ağız içindeki özel durumlara, hangi dişe uygulama yapılacağına göre değişir. Yani hangi dolgunun kimler için uygun olduğundan ziyade hangi diş için hangi dolgunun uygun olduğu daha önemlidir.

Yaşadığınız diş problemine yönelik olarak doktorunuza başvurabilir, size en uygun dolgu uygulamasını yaptırabilirsiniz. Doktorunuz dişlerinizin genel durumu analiz eder, bir veya daha fazla dişte meydana gelen çürükleri tespit eder. Bu dişlerin tedavisini gerçekleştirir.

Çürüğün çok ileri safhasında kanal tedavisi ya da köprü uygulamaları tercih edilebilir. Çürük henüz çok ilerlememişken dolgu tedavisiyle sağlıklı diş yapısına kavuşabilirsiniz. Bu sayede dişleriniz, eski işlevini geri kazanabilir.
Diğer dolgu uygulamaları arasında bazı özel durumlar için yapılan dolgu çeşitleri yer alır. Diş ayrılığı, dişinizde kırık, çürük problemleriniz varsa dişinize dolgu yaptırabilirsiniz. Diş ayrılığı yaşıyorsanız size özel ayrık diş dolgusu yapılır. Bu tedaviye bonding adı verilir. Diş çürüklerinizin yeri saptandıktan sonra dişlerinize uygun dolgu seçimiyle birlikte tedavinizi yaptırabilirsiniz.

Yapılan dolgu, dişinize uygun değilse, dolgu dişinize tam oturmaz. Yanlış dolgu uygulaması sonucunda ağrı, sızlama ve hassasiyet ortaya çıkar. Diş yapıları birbirinden farklıdır. Bu nedenle kullanılan malzemeler de birbirinden farklılık gösterir. Dolgu konusunda uzman bir diş hekimi, yaşadığınız diş sorunlarını ağız ve diş yapınızı inceleyerek planlı şekilde uygular.

Dolgu Sonrası Bakım

Diş çürüklerinin oluşturduğu zarar, dolgu yoluyla telafi edilir. Dolgu çürük alanın yerini dolduran bir yapıdır. Ancak doğal diş yapısı kadar dişle bütünleşmesi mümkün değildir. Bu nedenle diş dolgu sonrası bakım uygulamaları son derece önemlidir. Dişinizi, dolgu yaptırdıktan sonra da düzenli olarak fırçalayıp temiz tutmaya özen göstermelisiniz.
Dolgu sonrası bakım ipuçları arasında düzenli diş fırçalama, ağız içi bakımı ve doğru gıdalar tüketme yer alır. Diş fırçalamanın yanında diş ipi kullanımı, dil temizliği de ağız içi hijyeni sağlama ve ağız kokusunu gidermede yardımcıdır.
Özellikle sakız çiğnemek, dolguyu yerinden oynatabileceği için özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Yapışkanlı, diş hekiminizin yemekten kaçınmanızı istediği gıdalardan da uzak durmalısınız.

Doğru diş fırçası ve diş macunu seçerek etkili bir ağız temizliği sağlayabilirsiniz. Ara fırça kullanımıyla dolgulu ve diğer dişlerin arasında biriken artıkları temizleyebilirsiniz. Bu sayede dolgu sonrası yeni çürük oluşumlarının önüne geçebilirsiniz.

Dolgu sonrası bakımı konusunda diş hekiminizin tavsiyelerine uymaya özen göstermelisiniz. Dolgu yaptırdıktan hemen sonrasında ise ağızdaki uyuşukluk geçene kadar bir şeyler yiyip içmemelisiniz. Sonrasında günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz. Dolgu sonrasında bir hafta kadar sızlama hissetmeniz normaldir. Beklenenden daha büyük bir rahatsızlık hissettiğinizde doktorunuza danışmalısınız.

Kaynak; https://kaannejat.com/ - https://opcklinik.com/