İşte Kış için hazırlayacağınız yaprak sakla tarifi ve püf noktaları

·         İstenilen miktarda taze asma yaprağı

Evde çamaşır kurutanlara güzel haber: Nemli kalmıyor, yarım saatte kuruyor Evde çamaşır kurutanlara güzel haber: Nemli kalmıyor, yarım saatte kuruyor

·         Haşlamak için kaynar su

·         Makas

Kış için taze asma yaprağı saklamak isterseniz bu yöntemi deneyin. Basma, salamura  yöntemi ile yapılan dışarıdan alınan yapraklar çok tuzlu oluyor. Bu yöntemle tuzsuz yaprakta saklamış olacaksınız

Pazardan aldığınız veya kendi bahçenizden arzu ettiğiniz kadar yaprağı bu yöntemle hazırlayabilirsiniz. Yaprakların fazla büyük veye çok küçük olmaması ve taze olmasına özen gösterin.

1.      Yaprakları saplarını 1-2 cm kalacak şekilde kısaltın. Hem sap  kısaltma işlemini yapın hem de bunu yaparken   yaprakları büyüklüklerine göre göz kararı boyutlandırın. Küçükler bir arada ,büyükler bir arada gibi. Etli dolma için  küçük, zeytinyağlı dolma için büyük yapraklar olarak da ayırmış olursunuz.

2.      Kesme ve ayırma işlemi sonrası bir mutfak leğenine bolca su doldurun ve yaprakları bu suya bastırın. Leğenin içinde ki yapraklara elinizle  3- 4 kere suya bastırdınız bıraktınız, bastırdınız bıraktınız  ( kalp masajı yapar gibi) yani yaprakları leğenden dışarı çıkartmadan suya batırıp serbest bırakarak her yaprağın arasına su girmesini sağladınız. 5-10  dakika yapraklar bu suda bekletin. Koymuş olduğunuz desteleri tek tek leğenden süzgece çıkartın

Süzgecinizi bir  tencereye ya da  tepsi içine oturtarak hazır halde bekletin…

3.      Sıcak su kaynayınca soğuk suda bekleyen yapraklardan kalınca bir tutam alın ve delikli kepçe yardımı ile yaprakları kaynayan suya batırın, bastırın kepçeyi hafif kaldırın ama sudan da dışarı çıkartmayın yapraklar dağılmasın. Kepçeyi hafif kaldırın ki yaprakların aralarına da kaynamış su girsin içinizden 30” a  35 ‘ e kadar sayın ..suda ki altta ki yapraklar renk değiştirdi sarardı şimdi kepçe yardımı ile yaprakları ters yüz edin yine 30′ a 35’ e kadar sayın. Yapraklar haşlandı hepsi sap sarı sarardı  haşlanan yaprakları hemen süzgeçe çıkartın.

Not:; Yapraklar en fazla 1 dakika da en fazla 1,5 dakika da haşlanır ama süreye siz karar verin.

4.      Tüm yapraklarınız  bitene kadar yaprakları yıkama, suya bastırma, haşlama, süzdürme işlemine devam edin.

5.      Haşlanan yapraklar bir süre süzülsünler şimdi yaprakları hafif dik konuma alın tüm suları aşağıya iyice  süzülsün. 6-7 saat sürebilir. Yaprakları bir  yemek yapımı olacak şekilde buzdolabı poşetlerine eğmeden, bükmeden ,düz açık yaprak şeklinde koyun ve torbanın havasını alarak (torbada hava kalmasın)  torbaların ağzını kapatın..

6.      Tüm yaprakları üst üste koysanız da derin dondurucuda  çok yer kaplamayacak korkmayın 10 poşet üst üste konulsa da sorun yok.

7.      Kış gelince yaprak dolması yapacaksınız ,o zaman geceden poşeti derin dondurucudan çıkartıp bir tabağa alın, tabağı tezgah üstüne koyun  sabaha kadar bekletin. Sabaha yapraklarınız sarma yapmak için  hazır. Yaprak buzdolabından çıkartıldıktan tezgaha konduktan sonra bir kaç saat içinde kendiliğinden açılır. hiç tezgahta bekletmeden su içinde açanlarda var..su içinde bekletilen yapraklar birbirinden daha kolay ayrılır ve daha kısa sürede olur

8.      Bu şekilde saklanan yapraklar sarılınca tencere de  hemencecik pişer size hiç sorun çıkartmaz yaprak tuzlanmadığı tuz ile haşlanmadığı içinde yemeğe istediğiniz miktarda  tuz da koyabilirsiniz .Taze  yaprak bu sayede çok hızlı pişiyor.

Derin dondurucuda kışlık yaprak nasıl saklanır (2)_1280x855

Not: Yaprakları yıkadığınız suyu sık sık değiştirin ve lütfen “yapraklar nasılsa haşlanacak yıkamaya hiç gerek yok” demeyin

Haşlama suyuna tuz atmayın. Eğer haşlama suyuna tuz atmazsanız yapraklarınız derin dondurucu da 2 sene bile dayanır. .

“Yaprakları dondurduk bu yapraklar donduktan sonra  kırılmaz mı?” diye merak eden olursa ” kırılmaz” eğer tam açık şekilde poşetlediniz ise bir şey olmaz Tabii dolaptan donmuş yaprağı alıp avucunuzda sıkıştırmaz, bükmez, kırmaz iseniz.

Buzdolapların da derin dondurucusu olmayan arkadaşların   haşlanmış her yaprağın arasına sırayla bir tutam turşuluk tuz sermesinde, yaprakları topluca sarmasında, rulo yapmasında sonrasında buzdolabı poşetine koyup  o şekilde  buzlukta saklamasında yarar var. Normal buzdolabı buzluğunda saklanan  yapraklar tuzlanmaz ise eriyebilir…

Yaprakların saplarını sakın tam dibinden kesmeyin. Yaprakların üstünde 1-2 cm lik sap kalsın…birazcık sap bırakırsanız sarmak için  yaprakları açarken zorlanmazsınız ..dibinden keserseniz yaprakları açarken zorlanırsınız.

Buzlukta bekleyecek yaprakları üst üste istifleyebilirsiniz.

Editör: Saliha Kara