Yıllardır tereyağı yerine margarin kullanılıyor. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar margarinin sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu gösteriyor. Damarları tıkıyor, beyni eritiyor. Her mutfakta var ama zararlarını duyan keşke zehir yeseydim diyor! İşte o besinin olası zararları…

Bazı besinler var ki tüketmesek daha iyiydi diyeceğiniz kadar zararlı. Margarin resmen ömürden ömür alıyor. Uzmanlar özellikle sık tüketilen ve herkesin mutfağında olan o besin hakkında uyarıda bulunuyor.

MARGARİN TRANS YAĞ İÇERİYOR MU?

Margarin işlem görmüş sıvı bitkisel yağlardan katı hale getiriliyor. Bu işlem esnasında da trans yağ oluşumuna neden olabiliyor. Trans yağlar, kötü kolesterolü artırırken iyi kolesterolü azaltıyor. Bu da kalp-damar hastalıkları riskini artırıyor.

KATKI MADDESİ BOMBASI

Margarinlerden bazılarına lezzet artırmak amacıyla katkı maddesi eklenebiliyor. Bu katkı maddeleri arasında renklendiriciler, koruyucular ve tatlandırıcılar yer alıyor. Bu maddeler ise sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.

VİTAMİN EKSİKLİĞİNE SEBEP OLUR

Margarin tereyağına oranla daha az vitamin ve mineral içeriyor. Özellikle A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminlerin azaltılması, beslenme eksikliklerine neden olabiliyor. Vitamin düzeylerinin azalmasına da neden olan margarinin tüketimi uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmiyor.

Kabızlığa son! Yoğurdu mutlaka bu tohumla tüketin Kabızlığa son! Yoğurdu mutlaka bu tohumla tüketin

MARGARİN KALP SAĞLIĞINI RİSKE EDİYOR MU?

Yapılan bazı çalışmalar, margarin tüketiminin kalp-damar hastalıkları riskini artırabileceği kanısında. Bu etki, trans yağ içeriği ve kötü kolesterolü artırıcı etkilerinden kaynaklanabiliyor.

KOLESTEROLÜ ARTIRIYOR

Margarin tüketimi, kan lipit profili üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Trans yağlar, LDL kolesterol seviyelerini yükseltirken HDL ("iyi") kolesterolü düşürebiliyor. Bu dengesizlik, damar sağlığını olumsuz yönde etkiliyor ve ateroskleroz (damar sertliği) riskini artırıyor.

OKSİDATİF STRES YARATIYOR

Margarinin içinde bulunan bazı bileşenler, vücutta inflamasyonu ve oksidatif stresi artırabiliyor. Bu durum, arter duvarlarında hasara neden oluyor ve damar tıkanıklığına katkıda bulunuyor.

Editör: Yasemin Dülgeroglu