Asırlar öncesinden bugüne kadar gelen geleneksel çömlek ile  yoğurt yapmak daha sağlıklı olarak bilinir. Zengin vitamin ve mineral içeriği ile sayısız faydaya sahip çömlek ve güveç gibi araçların asırlar öncesinden beri kullanılmasının elbette bir sebebi vardı.  Şimdi ise  sıkça tüketilen ve  yoğun katkı maddesi içeren pastörize yoğurtlara karşı hem doğal hem sağlıklı bir tercih olmasına rağmen çömlek pek tercih edilmemekte. Aslında biran önce tehlikeyi fark edip eski yöntemleri gün yüzüne çıkarmanın vakti çoktan geldi.

Yemek yapılan çömlekler haricinde özellikle yoğurtluk için hazırlanan bu çömlekler Avanos’da işin ehli olan ustaların ellerinde imal edilip fırınlanır. Bu çömleklerde yapılan yoğurtlar mutlaka kalıp gibi tutar. Taş gibi bir yoğurt elde etmek için oldukça ideal olan çömlekler sayesinde yoğurdunuz oldukça sağlık içerir.

Çömlek yoğurdunun diğer yoğurtlardan farkı

•    Kıvamı pastörize yoğurtlara göre daha yoğundur.
•    Pastörize yoğurtların tatlı tadının aksine Arslan Çömlek yoğurdunun tadı daha doğaldır. 
•    Doğal ve probiyotik içeriği ile tüketildiğinde kan basıncını düzenler.
•    Pastörize yoğurtlara nazaran kalsiyum oranı daha fazladır. 
•    Koruyucu madde içermediği için D vitamin oranı daha fazladır. 

Fast food işletmelerinin sırrı: Çıtır çıtır patates için bu yöntemi uygulayın Fast food işletmelerinin sırrı: Çıtır çıtır patates için bu yöntemi uygulayın

Çömlekte yoğurt nasıl yapılır?

Daha önce kaynatılmış ve soğutulmuş süt tencereye konur ve ısıtılır. Olması gereken ısıya gelip gelmediğini anlamak için serçe parmağını süte batır. Sıcaklığa dayanabiliyorsanız süt uygun ısı dadır.

Süt güveç kabına aktarılır. Süzülmüş yoğurt, kesme şeker eklenir ve maya olan yoğurdun sütün içinde dağılması için yavaşça karıştırılır. Daha sonra sütün ağzı kapatılır. Güveç kabı , kabı sıcak tutacak bir battaniyeye sarılarak sıcak bir ortamda 1 gece bekletilir. Sabah buzdolabına koyulur.

Editör: Merve Kiraz