Çin yeni yılı (takvimi), her biri farklı bir hayvanı temsil eden 12 yıllık döngülerden geçiyor. İddialara göre bu sistem, 2.000 yıl önce Han Hanedanlığı döneminde kullanılmaya başlamıştır. Tam olarak Çin hayvan takvimi sisteminin ne zaman ve nasıl oluşturulduğu gizemini korurken, nesilden nesle aktarılan birçok hikaye geleneği yaşatmaya yardımcı oluyor.

Tüm zamanların gelmiş geçmiş en iyi 10 filmi Tüm zamanların gelmiş geçmiş en iyi 10 filmi

Efsaneye göre, ya Buddha ya da Yeşim İmparatoru Dünya’daki tüm yaratıkları çağırdı. 12 burcu temsil eden 12 galibi seçmek için bir yarış düzenledi. Bu yarışta hayvanların bir nehri geçmeleri gerekiyordu. Yüzmeyi bilmeyen sıçan, öküzün sırtında gitmeyi rica etti. Ancak kurnaz sıçan, bitiş çizgisine yakın öküzün önüne geçerek birinci oldu. Öküz ikinci oldu, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koyun, maymun, horoz, köpek ve domuz ise onu takip etti.

Genellikle belirli bir yılda doğan insanların, onların burç hayvanlarının özelliklerini miras aldığına inanılır. Gelenek ayrıca her hayvan yılı için belirli etkinlikleri ve kuralları içerir. Çin burç sistemi 12 hayvanla sınırlı değil. Her hayvan yılı ayrıca metal, su, ağaç, ateş ve toprak gibi beş elementten biriyle ilişkilendirilir.

Çin yeni yılı nedir?

Çin kültüründe, yeni yıl coşkusunu yaşamak için ayın hareketleri takip ediliyor. Bu sebeple, Çin yeni yılının sabit bir tarihi yok. Her yılın ilk yeni ayı ile dolunay arasında kutlanıyor. 12 hayvanlı takvimde her hayvan, bir yıl boyunca sürenin sembolü olarak kabul ediliyor ve bu hayvanların her birinin belirgin özellikleri olduğuna inanılıyor.

2024 Çin ejderha yılının anlamı nedir?

Çin yeni yılı

Ejderha Yılı, Çin zodyak sisteminde beşinci yıldır. 2024’te odun ejderhası yılındayız. Bu sene Çin yeni yılı, 10 Şubat 2024’te başlıyor ve 28 Ocak 2025’te sona eriyor. Ejderha Çin burçları içinde en güçlülerinden biridir. Antik imparatorlar, kendilerini ejderhalar olarak görürlerdi çünkü bu hayvan soyluluğu, onuru ve gücü simgeliyordu. Ejderhalar ayrıca iyi şansı, başarıyı ve yeteneği temsil ederlerdi.

Ejderha Yılı’nda doğan çocukların enerjik, zeki ve yetenekli olacağı düşünülüyor. Mükemmeliyetçi olmalarına rağmen, azimlidirler ve zorluklardan etkilenmezler. Ancak, ejderhaların hırsları ilişkilerini olumsuz etkileyebilir, çünkü istemeden agresif ve saygısız görünebilirler. Ejderhalar ayrıca belirli bir standarda göre işlerin yapılmasını isterler, bu nedenle oldukça yargılayıcı görünebilirler. Bu yılda doğanlar eğitimde, siyasette ve sanatta başarılı olurlar.

Eğer Çin takvimine göre ejderha yılında doğduysanız, (1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024) burcunuz ejderhadır. Ejderha yılında doğanların şanslı, rahatına düşkün, yaratıcı, sanatsal, spiritüel ve karizmatik özellikler taşıdığına inanılır.

Çin yeni yılı nasıl kutlanır?

Çin yeni yılı, 1 Ocak’ta kutlanmaz. Bunun yerine, 21 Ocak ve 20 Şubat arasındaki ilk dolunayda kutlanır. Kutlamalar yaklaşık 16 gün sürer, kutlamalar yeni yılın arifesinde başlar ve Çin fener festivali ile sona erer.

Çin yeni yılının arifesinde, insanlar kırmızı fenerler, tablolar, kağıt süslemeler ve Chunlian adı verilen kırmızı kağıttan şeritler ile süslemeler yapar. Bunların negatif enerjiyi yok ettiğine ve eve bereket getirdiğine inanılır. Aileler, toplu akşam yemeğine geçmeden önce atalarına adaklar sunarlar.

Masa, Çin böreği, yapışkan pirinç kekleri, balık ve mantı gibi sembolik yeni yıl yemekleri ile donatılır. Küçük çocuklar, içinde para bulunan kırmızı zarflar alırlar. Ve tüm aile gece geç saatlere kadar havai fişekleri izler.

Havai fişekler, Ay yeni yılının sabahında da devam eder ve insanlar gongxi (“Tebrikler”) diyerek en iyi dilekleri paylaşırlar. Herkes yeni yıl kıyafetlerini giyer ve aslan ve ejderha gösterilerini izlemek için dışarı çıkar. İnsanlar, yeni yılın kalan günlerinde birbirlerini ziyaret eder ve hediyeler verirler.

Editör: Saliha Kara