Çekirdek çitleme keyfi, sohbetlerin ve eğlenceli anların vazgeçilmezi olsa da, bazen boğaza takılan çekirdek kabukları sizi keyfinizden edebilir. Çekirdek kabuklarının yanlışlıkla boğaza kaçması, saatlerce süren ve bir türlü geçmeyen rahatsızlıklara sebep olabilir. Evde kolayca uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle bu sorundan kurtulup keyif yapmaya devam edebilirsiniz. Nasıl mı? İşte cevabı…

Boğaza batan çekirdek kabuğunu nasıl çıkarılır?

1) Zeytinyağı ile çekirdek kabuğunu çıkarma

Bir yemek kaşığı zeytinyağını ağzınıza alın. Çekirdek kabuğu boğazınızın hangi tarafında takılı kaldıysa, başınızı o yöne çevirin. Yağı yavaşça yutarken öksürmeye çalışın. Bu hareket, kabuğun yerinden oynamasına ve boğazınızdan çıkmasına yardımcı olabilir. Öksürük sırasında oluşan hava basıncı, kabuğun rahatça çıkarılmasına da katkıda bulunabilir. Ancak tehlikeli bir durum olursa hemen yapmayı bırakın.

2) Ekmek ile çekirdek kabuğu çıkarma

Aslında büyüklerimizin geleneksel yollarından biri bu. Bir parça ekmek içini hafifçe çiğneyin. Ekmek içini boğazınıza doğru itin. Bu yöntemle çekirdek kabuklarını ve diğer küçük nesneleri boğazınızdan temizleyebilirsiniz.

Boğaza bir şey kaçması durumunda neler yapılmalı?

Boğaza kaçan şeyler ciddi sonuçlar doğurabilir. Böyle acil durumlarda yapılması gerekenler önemli:

Öncelikle sakin kalın. Panik yapmak, nefes almanızı daha da zorlaştırabilir.

Öksürmeye çalışın, öksürük, boğazdaki yabancı nesneyi çıkarmanın en doğal yoludur. Kuvvetli bir öksürükle nesneyi dışarı atabilirsiniz.

Heimlich Manevrası: Eğer öksürmek yeterli olmazsa ve nefes almakta zorlanıyorsanız, yani daha ciddi bir sorunla karşı karşıyaysanız birinden Heimlich manevrası yapmasını isteyin. Bu, karına uygulanan baskıyla tıkanan nesneyi dışarı atmanıza yardımcı olur.

Hiçbir yöntem işe yaramazsa ve kişi nefes almakta zorlanıyorsa, hemen 112'yi arayarak profesyonel yardım isteyin.

Rüyada karınca ısırması neye alamet? Rüyada karınca ısırması neye alamet?

Evet bazı durumlarda evde yöntemler denenebilir ama ciddi durumlarda olayın daha kötü sonuçlar doğurmaması için profesyonel yardım alınması gerekir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu