Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, fazla kilolar, yeterli miktarda sıvı alınmaması ve aşırı tuz tüketimi böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayan önemli faktörler olarak tanımlanıyor. Erkeklerin %12’sinde, kadınların ise %6’sında  görülen böbrek taşları, tedavi edilmediğinde böbrek fonksiyonlarını bozarak yaşamı tehdit ediyor.

Alınan gıdaların böbrek ve idrar yolu taşlarının düşürülme hızında etkili olup olmadığı yönünde kesin bir bilgi olamamakla birlikte, en sık kullanılan yöntem bol sıvı alımıdır. Bunun yanında uzmanların tavsiyelerine göre limon, portakal, yoğurt ve lifli gıdaların tüketimi büyük ölçüde fayda sağlamakta. Ancak tuz ve şekerli gıda alımı da aynı oranda azaltılmalı.

 Taş düşürmek için ne yapmalı?

Günlük en az 2,5-3 litre arasında su içilmeli gerekmektedir. Bununla birlikte çay, kahve, asitli içeceklerin tüketimini büyük oranda azaltmak taş düşürmede oldukça etkilidir. Aynı zamanda bol bol hareket etmek ve kalsiyum içerikli gıdaların da kararında tüketilmesini sağlamak gerekir.

Böbrek taşı olanlar bunlara dikkat!

 Günde 12 bardak sıvı (en az 6 bardak su)

Turunçgillerle dost olun

Kalsiyum ve D vitamini alın

Hayvansal proteini azaltın

Oksalattan zengin besinleri kısıtlayın

Alkolden uzak durun

Tuzu azaltın 

Kontrollerinizi aksatmayın 

Tüttürmeyi bırakın 

Kalsiyum oksalat taşlarına karşı beslenme tedavisi 

C vitamini takviyesi kullanılmamalı

Yeterli miktarda protein alınmalı 

Kilo verin

Taş oluşumunu hızlandıran besinleri azaltın

Böbrekte taş oluşumu yönünden en riskli maddelerden biri de oksalattır. Bu nedenle günlük beslenmede oksalattan zengin besinlerin çıkartılması gerekir. Böbrek taşı hastaları şu besinlerin tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalıdır;

İçecekler: Çay, kahve ve alkol…

Sebzeler: Ispanak, pazı, pancar, bamya, mısır, taze fasulye, patates, domates, soya, maydanoz, dereotu, ebegümeci, roka, tere otu…

Meyveler: İncir, ahududu, kırmızı erik, çilek, böğürtlen, kuş üzümü…

Kuruyemişler: Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı…

Diğer Besinler: Susam, çikolata, kakao, hardal, soya…

Erkek çocuğu olanlar bu hastalığa dikkat! Erkek çocuğu olanlar bu hastalığa dikkat!

Kaynak; www.memorial.com.tr / www.bayindirhastanesi.com.tr /

Editör: Merve Kiraz