Uzmanlar, yaygın bilgisayar kullanımının gözleri olumsuz etkilediğini belirtiyor. Öte yandan oturuş şekli, gözlük kullanımı gibi bazı faktörlerle bu şikayetlerin aza indirilebileceğini söylüyorlar.

Bilgisayar yakın çalışma gerektiren bir araç. Böyle yakın çalışma ise görüntülerin daha iyi görülebilmesi için, gözlerin daha fazla çalışması demek. Bilgisayar kullanımında gözde ortaya çıkan rahatsızlıkların genel olarak durumsal olduğunu belirten Uzmanlar, şikâyetlerin bilgisayar kullanımı kesildiğinde ortadan kalkacağını da söylüyor.

Ancak sürekli bilgisayar ile çalışmak zorunda olanlar bilgisayar kullanımını kesemeyenler ise bazı durumlara dikkat etmeli

Bilgisayar kullanırken dikkat edilmesi gerekenler?

Gözlük ihtiyacı olanlar ihmal etmemeli mutlaka gözlük kullanılmalı. Doğru oturuş pozisyonunda oturulmalıdır. Bacaklar yere dik, uyluk paralel, sırt ve kollar dik ön kol zemine paralel olmalıdır. Sandalyenin sırt destekli ve ayarlanabilir olması da önemli. Kişi en rahat ettiği ekran parlaklığını kullanmalı. Öte yandan ekranın üst kısmı kişinin göz seviyesi hizasında olmalıdır. Göz ve bilgisayar ekranı arasındaki mesafe 60 cm’den yakın olmamalı. Gözler sık sık kırpıştırılmalıdır. Her iki saatlik çalışmadan sonra yaklaşık 10 dakika kalkıp dolaşılmalıdır. Bu hem bedensel olarak kişiyi rahatlatacak hem gözler dinlenecek.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Erkek çocuğu olanlar bu hastalığa dikkat! Erkek çocuğu olanlar bu hastalığa dikkat!

Karpal tünel, insan elinin avuç içi kısmında yer alan, kemikler ve bağlar ile çevrili dar kanal kısmına denir. El ve kollarda uyuşma, karıncalanma ve halsizliğe karpal tünel sendromu adı veriliyor. Bu durum ellerin yorulduğuna işaret eder. Bilgisayarla sürekli klavye başında çalışma durumu bu sendromu beraberinde getirebilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu