Bazı bilgiler vardır ki hiç başınıza gelmeyecek zannettiğiniz o kötü anlarda hayat kurtarıcı bir rol oynar. Bu yüzden ilginç, pratik bilgilere sandığımızdan daha fazla ihtiyacımız var. İşte o bilgilerden bir tanesi.

Hiç düşündünüz mü, araçlardaki koltuk başlarının asıl amacı ne?

Öncelikle araçlardaki koltuk başları ile ilgili en önemli güvenlik bilgisini vermekte yarar var; Acil durum sırasında başlıklar sökülüp, camları kırmak için bilinçli olarak "sökülebilir ve sivri uçlu" tasarlanmıştır. Ayrıca araçların camları içerden kolaylıkla kırılabilir. Bu şekilde güvenliği sağlamak amacıyla üretilerek araçlara konulmuştur.

Ayrıca;

Kafa ve Boyun Koruması: Koltuk başlıkları, bir kaza durumunda baş ve boyun bölgesini korumak için tasarlanmıştır. Kaza anında meydana gelen ani bir durma veya çarpma etkisiyle baş ve boyun bölgesi ciddi şekilde zarar görebilir. Koltuk başlıkları, bu etkileri emerek ve dağıtarak baş ve boyun bölgesini korur.

Whiplash Yaralanmalarını Önleme: Koltuk başlıkları, arka arkaya çarpışmalarda meydana gelen whiplash yaralanmalarını önlemeye yardımcı olur. Whiplash, ani bir durma veya çarpma sonucunda başın hızla öne ve arkaya hareket etmesiyle oluşan boyun yaralanmasıdır. Koltuk başlıkları, başın hareketini sınırlayarak ve enerjiyi emerek whiplash yaralanmalarını azaltır.

Elazığ'da nefes borusuna yiyecek kaçan öğrenciyi öğretmeni Heimlich manevrasıyla kurtardı Elazığ'da nefes borusuna yiyecek kaçan öğrenciyi öğretmeni Heimlich manevrasıyla kurtardı

Konfor ve Destek: Koltuk başlıkları, uzun süreli oturma sırasında konfor ve destek sağlar. Baş ve boyun bölgesini doğru şekilde destekleyerek sürüş sırasında rahatlık sağlar. Ayrıca, koltuk başlıkları, sürüş sırasında başın sallanmasını veya yorulmasını önleyerek daha iyi bir sürüş deneyimi sunar.

Güvenlik Standartları: Birçok ülkede araçlarda koltuk başlıklarının kullanılması zorunludur. Bu, sürücü ve yolcuların güvenliği için belirlenen güvenlik standartlarını karşılamak amacıyla yapılmış bir düzenlemedir. Koltuk başlıkları, araçların güvenlik değerlendirmelerinde önemli bir faktördür.

Kaynak; www.motoroto.com.tr

Editör: Merve Kiraz