SAĞLIK

Aile Hekimliği hangi hizmetleri verir?

Aile Hekimliği Biriminde; aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından tanı ve tedavi edici sağlık hizmetleri ile birlikte sağlık danışmanlığı, aile planlaması, koruyucu sağlık hizmetleri sunulmakta

Abone Ol

3-9 Eylül Halk Sağlığı haftası olması nedeniyle Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü, “Her Adımında Aile Hekimin Yanında” diyerek Aile Hekimliğinin görevlerini halka hatırlattı.

Aile Hekimliği Birimlerinde; aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından tanı ve tedavi edici sağlık hizmetleri ile birlikte sağlık danışmanlığı, aile planlaması, koruyucu sağlık hizmetleri sunulmakta. 

İşte sırasıyla birimin verdiği hizmetler;

-Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aşılama, kanser taramaları, kronik hastalık taramaları yapılmakta olup bu hizmetler hastalıklardan korunmanın en önemli basamağıdır.
- Aile hekimi ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini verir. 
- Kayıtlı kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve taramaları yapar. 
- Periyodik sağlık muayenesi yapar. Tetkik hizmetlerinin verilmesini sağlar ya da bu hizmetleri verir. 
 -Kendisine kayıtlı kişileri yılda en az bir defa değerlendirerek sağlık kayıtlarını günceller. 
- Evde takibi zorunlu olan özürlü, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kişilere evde veya gezici/yerinde sağlık hizmeti verir. 
- Aile sağlığı merkezi şartlarında tanı veya tedavisi yapılamayan hastaları sevk eder. 
- İlgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve sair belgeleri düzenler.
-Aile hekimi, genellikle bireylerinin ikametlerine yakın ve kolay ulaşılabilir konumdadır. Bu durum aile hekiminin hizmet verdiği toplumu her yönüyle tanıması; aile, çevre ve iş ilişkilerini değerlendirmesine imkân sağlamaktadır.