İyi bakıldığı zaman uzun yıllar güzelliğini koruyabilen ve her yeni açan çiçeği ile daha da güzelleşen orkideye nasıl bakılmalı? Orkide bakımı püf noktaları nelerdir, evde orkide bakımı nasıl olmalıdır, orkide nasıl çiçek açtırılır ve daha birçok merak edilen sorunun yanıtını bu sayfadan alabilirsiniz. Orkide bakımına dair gerekli tüm bilgileri sizler için hazırladık.

Orkidenin Özellikleri

  ⏩ Dünya üzerinde yaklaşık 880 cinsi ve 22.000’den fazla türü olan orkideler, çoğunluğu tropik bölgeler olmak üzere geniş bir alana yayılmışlardır.

  ⏩ Beyaz, mavi, eflatun ve tonlu çiçekleri, dayanıklı yapısı ve güzelliği ile her dönemin en sevilen çiçeklerinden biri olan orkidenin ülkemizde de en bilinen ve tercih edilen orkide cinsi olan Phalaenopsis orkidedir. Bu türün kısa bir gövdesi vardır. Yayvan ve geniş yaprakları köklerini kapatır.

  ⏩ Yılda en az 2 defa çiçek açarlar ve 12 haftaya kadar çiçeklerini sergilerler. Eğer orkide bakımı güzel yapılırsa çiçeklenme 3 hatta 4 defa görülebilir.

Orkide Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Güneş - Işık:

Orkide fazla güneşi sevmez, çiçekleri hemen bozulur ancak hiç güneş almayan ve loş yerde bulunması da iyi değildir.

gölge_1280x561
Yeterince güneş alamayan orkide çiçek açmayacaktır. Orkidenin üzerine gelen güneş yarı yarıya filtrelenmiş olmalıdır, yani dokunduğunuz zaman yaprakları hiç ısıtmamalı ya da çok az ısıtmalıdır.

Sıcaklık:

Orkideler tropikal bitkiler olsalar da yaz aylarında aşırı sıcak olan bölgelerimize uygun değildir. Orkidenin sağlıklı büyümeye devam etmesi için en az 18º C derecede ve en yüksek 29º C derecede durması gereklidir. Daha azı veya daha fazlası uzun süreli olmadıkça gelişimi engellemese de uzun vadede bitkinize zarar verir.

Nem:

Ekmeği buzdolabında saklamak ne kadar mantıklı? Ekmeği buzdolabında saklamak ne kadar mantıklı?

Orkide türüne göre nem konusunda istekleri değişen bir çiçektir. Ancak genel olarak incelendiğinde gündüz en az %50, gece en az %70 oranında nem isteyen çiçeklerdir. Bu ölçülerden daha yoğun nemli havada daha sağlıklı ve daha hızlı büyüyecektir.

Sulama

Orkide için sulama hayati derece önemlidir. Fazla sulama bitkinin köklerine onarımı zor hasarlar verir. Orkidenin sulaması bitki ihtiyacına ve iklime göre değişir. Ancak genellikle haftada bir kez ya da aynı ölçüdeki suyu iki ayrı güne bölerek ve dinlenmiş oda sıcaklığındaki su ile sulanmalıdır.

kök_1280x345

Orkide sulamanın sık tercih edilen 3 tane metodu vardır. Bunlar:

  ⏩ Daldırma yöntemi ile orkide sulama: Daldırma yöntemi ile orkide sulamak için saksınızı önceden dinlendirilmiş su dolu bir kap içerisine oturtup tüm kökler ıslanana kadar 10-15 dakika kadar su içerisinde bırakın. Ardından saksıyı kaptan çıkarıp kalan suyun süzülmesi ve yeteri kadar kuruması için bekletip eski yerine alın. Bu yöntemi haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.

  ⏩ Buz küpleri ile orkide sulama: Bir diğer yöntem olan buz küpleri ile sert topraklı bitkilerde uygulaması oldukça popüler olan buz küpü ile sulama yöntemidir. Birkaç adet buz küpünü bitkinin yapraklarının altında kalıp yaprakları ıslatmayacak şekilde yerleştirin. Böylece buz yavaş yavaş eriyecek, bitkinin toprağı suyu emebilme şansı yakalayacaktır. Erime tamamlandıktan sonra saksı altı tabağında su kalırsa boşaltmayı unutmamalısınız. Bu yöntem ile bitkinizi haftada iki defa sulayabilirsiniz.

  ⏩ Doğrudan su dökme: Elbette çiçeğinizi sulamak için klasik yolları da tercih edebilirsiniz. Daha önceden dinlendirmiş olduğunuz oda sıcaklığındaki suyunuz ile orkidenizin saksısına doğrudan su dökebilir, saksı tabağında kalan suyu boşaltabilirsiniz. Bu yöntem ile haftada bir defa bitkinizi sulayabilirsiniz.

sulama_1272x960

İpucu: Bitkinizi fısfıs ile sulamamalısınız. Bu yöntem ile sulandığında yapraklar ıslanabilir ve yapraklar kurumadığı takdirde mantar problemi gözlemlenebilir.

Toprak:

Orkidenin toprağı kendine özeldir, her toprakta yetişmez. Çeşitli lif ve torflar ile hazırlanmış bir karışım ister. Toprak değişimini saksı değiştireceğiniz zaman yapabilirsiniz.

Gübre:

Çiçeklenmeyi teşvik etmek adına orkidenizi düzenli aralıklarla gübreleyebilirsiniz. Orkide toprağı klasik süs bitkilerinden farklı olduğu için her zaman sıvı gübre veya besin kullanmanız gerekir. Ayda bir kere bitkilerinize sıvı gübre verebilir, dilerseniz vermeniz gereken miktarı 4’e bölerek haftalık olarak da uygulayabilirsiniz.
İpucu: Sıvı gübreyi buz kaplarında dondurabilir ve bitki toprağına bırakarak yavaşça eriyip köklerce emilmesini sağlayabilirsiniz.

Saksı Seçimi:

Orkidelerin kökleri ışığa ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple orkide saksısı şeffaf ve ışık geçirebilen türde olmalıdır. Saksı değişimi yapılacağı zaman köklere zarar vermemek adına gerekirse saksı kesilerek çıkarılmalıdır ve dışarı çıkan hava kökleri saksı içerisine sıkıştırılmamalıdır.

Budama:

Orkideler çoğunlukla çiçeklendikten sonra 3-4 ay kadar çiçeklerini muhafaza ederler. Çiçekler döküldükten sonra çiçek sapları bir süre daha canlı kalır. Orkide sapınız yeşil olduğu müddetçe hala canlı demektir. Ancak sap kurumaya başlayıp kahverengini aldığında artık çiçekte kalmasının bir yararı olmayacaktır. Kahverengi olan sapı steril bir makas ile çapraz şekilde kesip bitkiden ayırabilirsiniz. Bitki sapı yeşil iken keserseniz, bu kısmı yeni bir orkide üretmek için çelik olarak kullanabilirsiniz.

Orkidem büyümüyor / çiçek açmıyor
Bunun en muhtemel sebebi orkidenizin yeterince güneş almadığı ve beslenemediğidir. Bir diğer etken ise sıcaklıktır. Bitkinizin en az 1 ay boyunca minimum 17 derece sıcaklıkta tutun ve çiçeklenmeyi gözlemleyin.

Orkide tomurcukları açmadan döküldü
Orkideniz çiçekli iken yaptığınız değişiklikler buna sebep olmuş olabilir. Aldığı ışık miktarı, aşırı sulama, toprak ya da saksı değişimi orkidenizi rahatsız edip bitkinin stres altına girmesine neden olmuştur. Aynı zamanda çiçeğinizi çok susuz bıraktıysanız da tomurcuklar dökülebilir. Bunun için saksı içerisindeki köklerin renklerini kontrol edin. Eğer yeşil renkli değilse, gri veya beyaz tonları hakimse bunun anlamı bitkinizin susuz kaldığıdır. Yalnız burada saksı dışına hava almak için çıkan köklerden değil, saksı içinde kalanlardan bahsediyoruz.

Orkide yaprakları kahverengi oldu
Kahverengi yapraklar, bitkinizin çok fazla veya doğrudan güneş aldığının göstergesidir. Bitkinizin yerini değiştirmeniz ya da ışığı doğrudan almamasını sağlamanız gerekir.

Orkide çiçekleri çürüyor
Orkidenizin köklerini fazla su içerisinde bıraktıysanız bitkinin çiçeklerinde çürümeler ve dökülmeler meydana gelebilir.

Editör: Saliha Kara