Yolda kalmak, birçok sürücü için büyük bir kabus olabiliyor. Özellikle kış aylarında artan olumsuz hava koşulları ve trafik yoğunluğu, araç akülerinin deşarj olmasına neden olarak sürücüleri zor durumda bırakabiliyor. Son dönemde akü bitmesi nedeniyle yolda kalan sürücülerle ilgili şikayetler artmış durumda. Peki, akü bittiğinde ne yapılmalı? Uzmanlar, sürücülere doğru adımları atabilmeleri için önemli uyarılarda bulundu.

Araç aküsü, motor çalışırken kendini şarj ederek enerji kaybını engeller. Ancak aşırı sıcaklar, soğuk hava, uzun süreli kullanımda yıpranma ve araç içi elektrikli sistemlerin sürekli çalışması gibi faktörler akünün hızla boşalmasına yol açabiliyor. Kış aylarında kalorifer, ısıtıcılar, ayna rezistansları ve sileceklerin fazla kullanımı, akünün deşarj olma sürecini hızlandırırken, aşırı soğuklar akünün donmasına neden olabiliyor. Uzmanlar, araç aküsünün düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Buzdolabınızı Ömür Boyu Kullanın: İşte Sırrı Buzdolabınızı Ömür Boyu Kullanın: İşte Sırrı

Akü Bittiğinde Ne Yapılmalı?

Akü bittiğinde, aracı tekrar çalıştırmak için en etkili yöntem, başka bir araçtan akü takviyesi yapmaktır. Bu işlem için bir akü takviye kablosu (jumper kablosu) gerekmektedir. Uzmanlar, doğru adımlar atıldığında bu işlemin oldukça güvenli olduğunu belirtiyor. İşte doğru adımlar:

  1. Takviye yapacak aracınızla yolda kalan arayı yan yana getirin.
  2. Her iki aracın kaputlarını açın ve takviye kablosunun artı (kırmızı) ucu ile her iki aracın artı kutbunu bağlayın.
  3. Eksi (siyah) uçları ise iki aracın eksi kutbuna bağlayın.
  4. İlk olarak takviye kablosu bağlı aracı çalıştırın ve birkaç dakika rölantide bırakın.
  5. Kendi aracınızı çalıştırmayı deneyin. Eğer çalışıyorsa, aküye yeterli enerji gelmiş demektir.

Akü takviyesi sonrası aracınızı hemen stop ettirmemeniz gerektiğini hatırlatan uzmanlar, aracınızın en az 20 dakika kadar çalışmasını öneriyor. Bu süre zarfında akü şarj olacak ve yeniden çalışabilir hale gelecektir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Uzmanlar, takviye işlemi sırasında kabloların ısınmasının normal olduğunu ancak aşırı ısınan kabloların yangın riski taşıyabileceğine dikkat çekiyor. Bu nedenle, uygun kaliteli takviye kabloları kullanmak ve takviye işlemi sırasında bir yangın söndürücü bulundurmak önemlidir.

Ayrıca, otomatik vitesli araçlarda akü bittiğinde “vurdurarak” yani aracı ittirerek çalıştırmaya kalkışmanın, motor ve elektrik sistemi üzerinde ciddi hasarlara yol açabileceğini belirten uzmanlar, bu yöntemden kesinlikle kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Editör: Yasemin Dülgeroglu