SAĞLIK

70 derde deva bir sebze: Peygamber Efendimiz de tavsiye ediyor!

Doğanın bize sunduğu bazı sebzeler, içerdiği besin değerleri ve sağlığa olan faydaları ile mucize etkisi yaratır.

Abone Ol

Bazı sebzeler, sağlık açısından önemli faydalar sunar ve şifa dağıtır. Öyle bir sebze var ki rivayetlerde bile adı geçiyor. Faydası saymakla bitmiyor. İşte o gıda ve faydaları ile ilgili tüm detaylar…

SEMİZOTU

Semizotu, hem Akdeniz mutfağının hem de aslında Türk mutfağının vazgeçilmez bitkilerinden biri. Lezzetli ve besleyici olan bu yeşil yapraklı sebze, dünya genelinde de sağlığa olan yararları ile tanınıyor. Semizotu, düşük kalorilidir ve zengin besin içeriğine sahiptir. Bu sebeple mutfaklarda her zaman yer bulmuştur.

Semizotu bitkisi; vitaminler, mineraller, omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar açısından son derece zengin bir bitki. A, C, E vitaminleri ve demir, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller bakımından yüksek değerlere sahip. Semizotunu diğer yeşil yapraklı sebzelerden ayıran en önemli özelliği omega-3 yağ asitlerini barındırması. Çünkü omega-3 yağ asitleri, bitkisel kaynaklar arasında nadir bulunur. Ayrıca kilo kontrolü ve sindirim açısından da oldukça faydalı bir bitki.

SEMİZOTUNUN FAYDALARI

Kalbi koruyor

Semizotu, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu yağ asitleri damar sertliğini önleyerek kan dolaşımını iyileştirip kan basıncını dengelerken, kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kalp krizi ve felç riskini azaltır.

Sindirimi kolaylaştırıyor

Yüksel lif içeriğine sahip olan bu bitki sindirim sistemini olumlu etkiler. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununu çözer. Aynı zamanda tokluk hissi yaratır ve aşırı yeme isteğini bastırır.

Bağışıklığı güçlendiriyor

Semizotu içeriğinde C vitamini barındırır. Böylece vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve bağışıklığı kuvvetlendirir. Özellikle gribal enfeksiyonlarda ve soğuk algınlığında tüketilebilir.

Cildi güzelleştiriyor

Semizotu içeriğindeki A vitamini sayesinde cildi koruyarak pek çok fayda sağlar ve yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır. İçeriğinde omega-3 yağ asidi barındırması sayesinde cildin nem dengesini korur ve cildi yumuşak, pürüzsüz tutar. Semizotu, ciltteki tahrişi ve kızarıklığı azaltarak cildin daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.

Göz sağlığını koruyor

A vitamini, göz sağlığı için önemli bir rol oynar ve gözün retinasını koruyarak görme yetisini güçlendirir. Semizotu, içerdiği A vitamini ve beta-karoten sayesinde göz sağlığını korur. Semizotunun düzenli tüketimi, özellikle ileri yaşlarda göz sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

PEYGAMBER EFENDİMİZİNDE 70 DERDE DEVA DİYOR

Rivayete göre Allah Rasûlü, yol kenarında yürürken semizotunu fark ediyor ve o anda bu bitki ayağındaki yarayı tedavi ediyor. Ve şöyle söylüyor: Ey semizotu! Allah seni mübarek kılsın! Dilediğin yerde bitesin, zira sen en küçüğü baş ağrısı olmak üzere yetmiş derde devasın.