YAŞAM

40 derecede çamaşır yıkayanlar bu haberden sonra bir daha bu hatayı yapmayacak!

Pek çoğumuz çamaşırları yıkarken 40 derecelik sıcaklığı tercih ediyor. Ancak uzmanlar 40 derecelik sıcaklığın çamaşırlara zarar vereceğini söylüyor.

Abone Ol

Çamaşır makineleri hayatımızı kolaylaştıran en büyük icatlardan biri. Elimizle saatlerce uğraşmamızı gerektiren çamaşır yıkama işlemini dakikalar içinde hallediyor. Üstelik istediğimiz sıcaklıkta ve sürede yıkama imkânı sağlıyor. Ülkemizde genellikle 35 ve 40 derecelik sıcaklıklar kullanılıyor. Tabiî ki bu durum mevsim ve kumaş yapısına bağlı olarak değişebiliyor.

40 DERECE KULLANILMAMALI

Uzmanlar çamaşırları 40 derecede yıkamaktan kaçınmak gerektiğini belirtiyor. Ayrıca bu sıcaklığın karbon ayak izi konusunda önemli etkilerinin olduğunu belirtiyorlar. Günlük hayatta kullandığımız birçok çamaşır, 30 derecelik sıcaklıklarda hatta soğuk su ile bile yıkandığında temizlenebilecek durumda. Sıcak su üretmek için çalışan mekanizmalar, genellikle atmosfere sera gazı salınmasına neden olurken, fosil yakıtlardan elde edilen enerji miktarını da yukarı çekiyor. Daha düşük sıcaklıkları seçmek, çevresel ayak izinizi en aza indirmeye yönelik yapılabilecek sorumluluklardan biri.

DAHA EKONOMİK

Çevresel faktörlerin yanı sıra, 40 derece sıcaklık yıkama yapmak pek ekonomik olmuyor. Suyu ısıtmak için ihtiyaç duyulan enerji, elektrik faturalarına yansıyor. Daha düşük sıcaklıklar kullanılarak harcanan enerji miktarı düşürülebilir ve bu durum faturalarda önemli bir azalmayı beraberinde getirir. Ayrıca modern deterjanlar, soğuk ile tepkimeye girmeye uygun şekilde üretilmiş durumda. Bu sayede bütçenizi yormadan da temiz çamaşırlar elde edebilirsiniz.

KIYAFETLER HASAR GÖRÜYOR

Çok fazla bilinmese de 40°C'de yıkamak, kıyafetlerinizin zamanla yıpranmasına ve elastikiyetini kaybetmesine neden olabilir. Yüksek sıcaklıkta yıkanan kumaşlar zamanla çeker, solar ve elastikiyetini kaybeder. Özellikle yün veya ipek gibi hassas ürünler sıcak sudan zarar görmeye karşı daha hassastır. Düşük sıcaklıkları tercih ederek kıyafetlerinizin renklerini ve dokularını koruyarak ömrünü uzatabilirsiniz. Bu durum da dolayısı ile ekonominize fayda sağlar. Uzmanlara göre; çamaşırları düzenli olarak 40°C'de yıkamak, kıyafetlerin markası ve kalitesi ne olursa olsun onların kullanım ömrünü aşağıya çekiyor.