Anne adaylarının hamilelik sürecinde beyinlerinde hormonal ve nörokimyasal değişiklikler meydana gelir. Yapılan çalışmalar ve açıklanmalar hamilelik, doğum ve emzirme dönemlerinde yaşanan hormonal değişimlerin beyin yapısını değiştirdiğini, nöronların büyüklüğünü etkilediğini kanıtladı.

VÜCUT KENDİNİ ANNE OLMAYA HAZIRLIYOR

Nöron yapısında yaşanan değişimler sayesinde anne adayları yavrusunu yetiştirmek üzere hazırlanır. Hormonlarda salgılanan östrojen, progesteron ve oksitosin miktarları hamilelik sürecinde dalgalanmalar yaşar ve ruh hali, hafıza, dikkat ve öğrenme gibi bilişsel işlevleri düzenler.

HİPOFİZ BEZİ HAMİLELİK SÜRECİNDE BÜYÜR

Beynin içinde birçok sistemi kontrol eden bir hipofiz bezi var. Bu bez hamilelik sürecinde önemli rol oynar. Hamilelik sürecinde normal olarak büyüyen hipofiz bezi sayesinde süt üretimi kolaylaşır.

Bilim insanları açıkladı: Diyet yapmadan kilo vermeniz artık mümkün! Bilim insanları açıkladı: Diyet yapmadan kilo vermeniz artık mümkün!

BEYİNDE GRİ MADDE AZALIYOR

Beyinde karar verme, dikkat ve hafıza gibi yüksek bilişsel işlevlerde rol oynayan gri madde bulunur. Hamilelik sürecinde gri madde azalır. Nöron gövdelerinde bulunan gri madde azalmasına rağmen beyaz maddenin arttığı görülür. Beyaz madde, beynin farklı bölgelerini biribirine bağlar ve bölgeler arasındaki iletişimi kolaylaştırır. Hamilelik sırasında beyaz madde beyin fonksiyonlarını destelemek için artar.

ANNELERİN GEREKSİZ ŞEYLERE ODAKLANMASI ENGELLENİR

Hamile kadınların beyninde azalan gri madde anne adayların asıl odaklanması gereken işlere odaklanmasını sağlayarak verimli hale getiriyor ve annelerin bebeklere karşı bağlılığını artırıyor. Aslında hamilelik anne adaylarının bir türlü vücut temizliği yapma dönemidir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu