Evlerde basit kazalar olarak görünen bu kazalar biz farkında olmasak da her yıl binlerce kişinin hayatını etkiliyor. Düşmeler, yanıklar, zehirlenmeler, küçük gibi görünen elektrik yangınları, kesikler ve daha pek çoğu ölümcül bile olabiliyor. Her yaş gurubunu etkilese de en çokta yaşlılar ve çocuklar bu kazalara maruz kalabiliyor. Oysaki bu kazaları, basit tedbirlerle önlemek mümkün.

Düşmeler, yanıklar, zehirlenmeler, yabancı cisim yutma ve kesikler, ev kazalarındaki ağır yaralanma ve can kayıplarının en önemli sebeplerden. Evlerde meydana gelen bu tip kazalar nedeniyle her yıl binlerce kişi hayatını kaybederken, milyonlarca kişi de hastaneye başvuruyor. Peki, hangi vakalar yaşanıyor ve nasıl tedbirler alınabilir?

EN ÇOK BURKULMA VE KESİLME VAKALARI YAŞANIYOR

Ev kazaları arasında en sık burkulma, incinme ve kesilme vakaları yaşanıyor. Genellikle kadınlar mutfakta iş yaparken bu kazalarla karşılaşırken çocuklar da oyun oynarken kazaya maruz kalabiliyor.

DÜŞMELERE KARŞI ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR

Genellikle yaşlı bireylerle yaşayanlar mutlaka düşmelere karşı tedbir almalı. Merdiven kenarlarına korkuluklar yapılmalı. Geceleri evin gece lambasıyla aydınlatılması ve kaymayan paspaslar kullanılması önemli.

KİMYASAL MADDE FACİASI YAŞANMASIN

Hijyen amacıyla kullanılan kimyasal maddelerin göze kaçması solunumu etkilemesi yaşanan ev kazalarından. Özellikle dezenfektanların göze kaçması, içilmesi veya solunması nedeniyle acil servise başvuranların sayısı da oldukça fazla. Bu tür maddelerin özellikle çocukların ulaşamayacağı yerlere koyulması gerekiyor.

YABANCI CİSİM YUTMASI HALİNDE YAPILMASI GEREKENLER

Özellikle küçük çocuklarda yaşanan ev kazalarından biri olan yabancı cisim yutma durumu gerçekten korkutucu olabiliyor. Çocuğunuzun boğazına bir şey kaçtıysa, sakın elinizi ağzının içine sokup, çıkarmaya çalışmayın. Sadece çocukların ayaklarından tutup kaldırın ve sırtından aşağıya doğru vurun. Çok büyük bir ihtimalle boğazındaki parça çıkacaktır. Erişkinlerde de kişinin arkasına geçip, iki göğüs arasındaki üçgen bölgeye elimizi koyup, hızlı bir şekilde aşağıdan yukarıya doğru bastırmaya çalışabiliriz. İlk yardım uygulamalarında doğru müdahale çok önemlidir. Çünkü doğru müdahale yapılmadığı zaman hastalara zarar verebilir, hatta ölümlerine neden olabilirsiniz.

Ev kazalarını önlemek için alınabilecek basit önlemler

Ütülerin yüzeyi soğuması için koruyucu kapaklarla kapatın.

Kullanılmadığında süpürgenin fişini çekin.

Kesici aletler kullanılmadığı zamanlarda koruyucu önlemler alın.

Başta ilaçlar olmak üzere çocuğunuza zararlı olabilecek kimyasal maddeleri kapalı olarak ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın.

Küçük çocukları evde yalnız bırakmayın ve 12 yaşından küçük kardeşi ya da bir başka çocuğa emanet etmeyin.

Evde ve arabanızda küçük bir acil yardım kiti bulundurun.

Evde duman alarmı olmasını sağlayın.

Kibrit, çakmak gibi yangına yol açabilecek aparatları küçük çocuklardan uzak tutun.

Çocuklarınızı kaygan ve ıslak zeminlerde yalnız bırakmayın.

Halı ve kilimlerin kaymasını önlemek için, bunların altına özel kaymayı önleyen malzemeler koyun.

Mezarlıkların tarihte ki süreci ve mermerden yapılmasının sebepleri Mezarlıkların tarihte ki süreci ve mermerden yapılmasının sebepleri

Evinizin dış kapısını mutlaka kilitli tutun.

Bebek veya çocuğunuzun oynadığı oyuncakların yaşına uygun olmasına dikkat edin ve bunları düzenli olarak kontrol edin.

Bebeğiniz emeklemeye başladıysa merdiven başlarına ve sonlarına, riskli olan yerlere engeller yerleştirin.

Editör: Yasemin Dülgeroglu