Zirkonyum diş kaplama nedir?

Zirkonyum diş restorasyonu, daha çok ağızdaki diş eksikliği, şiddetli çürükler, dişte kırılmalar ve dişlerdeki renk bozukluklarının giderilmesi için uygulanan bir kaplama türüdür.

Zayıf ve çatlak dişlerin kırılmasının ve kaybının önlenmesi
Dişlerin hareket eden aralarının açılmasının önlenmesi
Çiğnemenin geliştirilmesi ve düzeltilmesi
Beyazlatma yöntemleriyle sonuç elde edilemeyen ileri düzeydeki renk değişimlerinin tedavisi,
Madde kaybının aşırı olduğu dişlerin restore edilmesi,
Arka tarafta bulunan dişler üzerine köprü veya kaplama yapılması,
Ön gurupta yer alan dişlerde bulunan implant üstü protezlerin kaplanması
Gülüş estetiğinin sağlanması amacıyla zirkonyum tercih edilir.

Özellikleri Nelerdir?

Zirkonyum diş kaplamada herhangi bir katkı maddesi yoktur. Cam seramik ve dental kompozit ile karşılaştırıldığında kırılmalara karşı daha güçlü, daha sert ve daha dayanıklı kabul edilir. Bu yapısı sayesinde altındaki dişlerde çatlama, kırılma ve ufalanmaları engelleyebilen bir yapısı vardır. Zirkonyum diş kaplamanın özellikleri şunlardır:

Güç: Özellikle arka dişlerin çiğneme kuvvetlerini karşılayan ve doğal dişler kadar strese dayanıklı bir yapıdadır.
Ömür: Zirkonyum diş kaplamaların klasik metal alaşımlar kadar uzun ömürlü oldukları üzerine araştırmalar mevcuttur.
Uyum: Zirkonyum, biyo-uyumlu malzemeler sınıfında olduğundan; vücudun iltihaplanma gibi ya da immünolojik bir reaksiyon vermesi oldukça düşük bir ihtimaldir. 
Uygulanabilirlik: Diş kaplaması süre isteyen bir uygulamadır. Bu süreç dişlerdeki dolgu, köprü gibi diğer tedavilerin yapılmasının ardından başlar. Diş hekimleri dilerse zirkonyum kaplamaları kendileri de hazırlayıp peş peşe iki seansta uygulayabilirler. İlk seansta dişlerde zirkonyum için yer açılır ve çalışılacak dişler kopyalanır. İkincisinde ise dişe uygun yapılmış zirkonyum kaplama teslim edilir.

Mide şişkinliği nasıl önlenir? Mide şişkinliği nasıl önlenir?

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş kaplama tüm ölçüler ve hazırlık yapıldıktan sonra, kısa sürede uygulanabilir. Gerekli olmadıkça sedasyona gerek kalmadan lokal anestezi ile işlem yapılabilir.

Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş hekiminiz iki ziyarette zirkonyum kaplamayı takabilir. İlk gidişinizde geçici diş takabilir ve hazırlık yapabilir. Diğer gidişinizde kalıcı şekilde zirkonyumu uygulayabilir. Dijital diş hekimliği uygulamaları ile teslim süreleri kısalmıştır. Final aşaması çalışılan laboratuvarın iş akışına bağlı olarak 2-4 günde yapılabilir.

Ömrü ne kadardır?

Zirkonyum dişlerin ömrü kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler 5-10 yıl kullanırken, bazı kişiler ömür boyu kullanabilmektedir. Düzenli diş hekimi muayenesi yaptıran ve diş sağlığına dikkat eden kişiler çok uzun yıllar zirkonyum kaplamalarını kullanabilir. Klinik ortamında yapılmayan tedavilerin ömrü kısa olacağı gibi kişinin sağlığı açısından da zararlı olabilir.

Zirkonyum dişler sararır mı?

Zirkonyum dişler, iyi bakıldığı takdirde sararma yapmaz. Ancak, bir nedenle sararan dişler diş kliniği ortamında tekrardan beyazlatılabilir.

Zirkonyum diş yaptıran kişiler hangi yiyecekleri tüketemez?

Zirkonyum dişe sahip kişiler istedikleri yiyecekleri tüketebilir. Ancak doğal dişe sahip bireyler için de olduğu gibi sert kabuklu yiyecekler, yapışkanlı gıdalar ve asitli besinlerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.

İmplant üzerine zirkonyum kaplama yapılabilir mi?

Ön bölgedeki implant üstü protezlerde zirkonyum diş kaplama uygulanabilir.

Zirkonyum kaplamanın çıkarılması gerekiyorsa, altında bulunan gerçek diş zarar görür mü?

Zirkonyum kaplamalar, değiştirilmek istendiği zaman kesilerek çıkarıldıkları için alttaki doğal dişe zarar vermez.

Zirkonyum tedavisi sırasında veya sonrasında ağrı yaşanır mı?

Zirkonyum diş tedavisi sırasında lokal anestezi uygulanır ve sonrasında geçici dişler takılır. Bu nedenle tedavi sırasında ve sonrasında ağrı hissedilmez.

Zirkonyum kaplamalar düşer mi?

Doğal dişe özel yapışkanlar aracılığıyla sabitlenen zirkonyum kaplamalar, yerinden oynamaz veya dişten düşmez.

Editör: Sena ERDOĞAN