Kış ayları astım ve bronşit sorunlarının zirveye ulaştığı en sorunlu dönem. İkisi de solunum yolları ile ilgili olan en yaygın hastalıklardan. Şikayetler aynı gibi görünse de sebepleri ve tedavi yöntemleri oldukça farklı.
Astım, Kronik Bir İnflamasyon
Astım, bronşlar ve akciğerlerin solunum yollarını etkileyen kronik bir inflamasyon durumudur. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin birleşimiyle ortaya çıkan astım, hava yolunun daralmasına ve nefes almakta zorluk çekilmesine yol açar. Astımın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, alerjik reaksiyonlar, çevresel tahriş ediciler ve genetik faktörler bu durumu tetikleyebilir.
Astım semptomları arasında hırıltılı nefes alma, öksürük, göğüste sıkışma ve nefes darlığı bulunur. Astım, belirli tetikleyicilere maruz kaldığında kötüleşebilir ve acil müdahale gerektirebilir. Astım tedavisi, genellikle ilaçlarla yapılır ve tedavi, kişinin semptomlarını kontrol altına almaya yöneliktir. Bu tedavi, inhalerler, oral ilaçlar ve şiddetli vakalarda oksijen tedavisi içerebilir.
Bronşit , Viral Enfeksiyon
Bronşit, bronşiyollerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar ve genellikle viral enfeksiyonlar, çevresel tahriş edici maddeler veya sigara gibi faktörlere bağlı olarak gelişir. Bronşit akut veya kronik olabilir; akut bronşit genellikle bir virüs nedeniyle meydana gelir ve kısa süreli iken, kronik bronşit genellikle sigara içimi gibi uzun vadeli zararlı alışkanlıklardan kaynaklanır.
Bronşit semptomları astıma benzer şekilde hırıltı, öksürük, göğüste sıkışma ve nefes alma zorluğuyla kendini gösterir. Ancak bronşit, genellikle beyaz, yeşil veya sarımsı renklerde balgam üretimine neden olur. Ayrıca, akut bronşit genellikle ateş, titreme gibi enfeksiyon belirtileri ile de kendini gösterir. Kronik bronşitte ise, uzun süreli öksürük ve yorgunluk gibi semptomlar daha belirgindir.
İki Hastalık Arasındaki Far Ne?
Astım ve bronşit arasındaki en büyük fark, astımın genellikle alerjik ve genetik bir hastalık olması, bronşitin ise çoğunlukla çevresel faktörlere, özellikle sigara içimine bağlı gelişmesidir. Astımda semptomlar genellikle ataklar halinde gelirken, bronşit daha sürekli bir hastalık olabilir.
Tedavi Yöntemleri Arasındaki Farklar
Astım tedavisinde ana hedef, semptomları kontrol altına almak ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmektir. İnhalerler, steroider ve bazen oral ilaçlar kullanılarak astım yönetilir. Ayrıca, astım hastalarının tetikleyicilerden kaçınmaları ve düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri önemlidir.
Bronşit tedavisinde ise akut bronşit genellikle dinlenme ve semptomların hafifletilmesiyle iyileşirken, kronik bronşit için sigara içmeyi bırakmak ve uzun süreli ilaç tedavisi gerekebilir. Akut bronşit vakalarında eğer bakteriyel enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Anlaşıldığı üzere 2 hastalığa aynı yöntemlerle müdahalede bulunmak pek de akıllıca bir tutum değil. Bu sebeple mutlaka bir uzmana başvurmanızda ve tedavinizi geciktirmemenizde fayda var.