Hemen her mevsim ortaya çıkabilen ancak özellikle havuz ve deniz kaynaklı yaz aylarında ortaya çıkan dış kulak yolu enfeksiyonu bir sağlık sorunu olarak can sıkıcı olabiliyor. Uzmanlar bu sorunun işitme kaybına dahi sebep olabileceğini belirtiyor.

Dış kulak yolu enfeksiyonu ya da yüzücü kulağı enfeksiyonu olarak adlandırılan nu enfeksiyon türü özellikle bağışıklık sistemi düşük olanlarda ortaya çıkabilir. Uzmanlar bağışıklığı düşük olan kişilerde dış kulak yolu enfeksiyonunun kulak kemiğine, çevre yumuşak dokulara ve boyuna yayılıp daha yaygın enfeksiyon oluşumuna neden olabileceğine dikkat çekiyor.

ENFEKSİYON NEDEN OLUR

Uzmanlar bu enfeksiyon türüne genellikle bakterilerin sebep olduğunu belirtiyor. Bu enfeksiyon türünde cilt ödemlenip, kaşıntı ve ağrı oluşabilir. Havuz ve denizin kullanımı dolayısı ile dış kulak yolu enfeksiyonu yaz aylarında artış gösterebilir. Daha önce bu enfeksiyonu geçirmiş kişilerin özellikle önlem almalarında fayda var.

Gece körlüğü olanlar dikkat! Şahin gibi gözler için uzmanından tavsiyeler Gece körlüğü olanlar dikkat! Şahin gibi gözler için uzmanından tavsiyeler

KULAK ÇUBUĞU KULLANIMI RİSKLİ

Kaşınmaya sebep olan bu enfeksiyon türünde kişiler rahatlamak amacıyla özellikle kulak çubuğu ile kulaklarını kaşıyabiliyor. Ancak bu ciltte zedelenme ve bakteri üremesine sebep olabiliyor.

İŞİTME KAYBINA KADAR GİDEBİLİYOR

Uzmanlar dış kulak yolu enfeksiyonunun önemsenmesi gereken bir konu olduğunu belirtiyor. Enfeksiyonun devam etmesi ilerlemesi ve şiddetli ağrıya sebep olması sonucunda mutlaka uzman desteği alınmalı. Ağrı özellikle çiğneme veya başı hareket ettirme durumunda artabiliyor. Öte yandan şişlik ve tıkanmada olabiliyor. Eğer önlem alınmazsa kişi geçici işitme kaybı ya da daha ciddi kulak sorunlarıyla karşılaşabilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu