Daha ekonomik olması nedeniyle yurt dışından telefon getiren vatandaşlar, e-Devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilen IMEI uzatma işleminin detaylarını merak ediyor.
Yurt dışından getirilen telefonların 120 gün kayıtsız kullanma hakkı bulunuyor. Sürenin sonunda vatandaşlar pasaport ile harç ücretini yatırıp kayıt işlemini yapıyor.
IMEI Kayıt İşlemi ve Kullanım Süresini Uzatma
-Pasaport kaydı yaptırmak: Yurt dışından getirilen bir telefonu / iPhone’u kullanmak için en doğru yöntem pasaport kaydı yaptırmak. Bu yöntemde kişi 3 yıl boyunca sadece 1 telefonu kayıt ettirilebiliyor. 3 yıl boyunca telefonu o kişiden başkası kullanamıyor. 3 bine yakın da ücret tahsil ediliyor.
-Yıl başına kadar beklemek: BTK’nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor.
-Geçici IMEI kaydı yaptırmak: Ülkeye gelen turistlerin mağduriyet yaşamamaları için 120 gün kullanım hakkı olan yurt dışı telefonlarda sorun yaşamamaları için geçici IMEI süreleri 2 ay daha uzatılabiliyor. Çift SIM kart girişli telefonlarda diğer hat kısmına takıldığında 120 gün daha kullanılabiliyor. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz. IMEI kayıt hakkınız varsa, pasaportsuz kimlik ile IMEI kaydı için aşağıdaki adımları takip edin:
Harç bedelini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve kayıt edilecek cihaza ait IMEI numarasını belirtmelisiniz.)
-BTK IMEI kayıt sayfasına gidin.
-Bilgilendirme sayfasındaki notları okuyup “Devam et”e tıklayın.
-Bilgilendirme ekranında yurda giriş yapılan belge türünü “Nüfus cüzdanı veya ID kart” olarak seçerek ilerleyin.