Uzmanlar sıcaklığın her geçen gün daha da artması nedeniyle Tansiyon hastaları için önemli uyarılarda bulunuyor. Özellikle yüksek tansiyon hastaları için şikâyetler yaz mevsiminde daha da artıyor. Mevsimlerin tansiyonla olan ilişkisi hakkında bilgilendirme yapan uzmanların yaptıkları verdiği bilgiler şöyle;

Yüksek tansiyon sorunu olanların yaz aylarında daha dikkatli olması gerekiyor. Yüksek tansiyon hastalarının kan basıncını düzenlemek amacıyla yaz aylarında bazı önlemler alması şart.

Tansiyonu yükselten organik hastalıklara bağlı olmayan hipertansiyona “esansiyel” veya “primer” hipertansiyon denilmektedir. Hipertansiyon olgularının %95-97’sini bu grup oluşturmaktadır.

Neden olur?

Hipertansiyonun nedenleri arasında aile öyküsünün pozitif olması, kalıtsallık çalışmalarının çoğunda %35 ile %50 arasında değişmektedir. Kalıtım dışında aşırı tuz tüketimi, kilo fazlalığı, hareketsiz yaşam tarzı, stres, sigara, alkol tüketimi de suçlanan diğer faktörlerdir.

Tansiyonunuz Sıcak Havayla Yükselmesin

Yüksek tansiyon hastalığının oluşmasında ve gelişmesinde rol oynayan bilmediğimiz çok sayıda etken var. Hayat tarzı ve çevresel etkiler bu hastalıkla yakından iligili. Kilo problemi, hareketsiz bir yaşam, aşırı tuz tüketimi, aşırı alkol kullanımı, sağlıklı beslenmeme gibi faktörler, yüksek tansiyon hastalarında tansiyon problemini tetikleyen etkenler olarak tespit edilmiştir. Sağlıksız hayat tarzının düzeltilmesinin, kan basıncının düşmesine olumlu etki ettiği bilinen bir gerçektir...

Yaz aylarıyla birlikte hava sıcaklıklarının yükselmesi de tansiyon hastalarını olumsuz yönde etkiler. 

Tansiyon Hastaları Sıcak Havadan Nasıl Etkilenir?

Sıcak havalar, özellikle nemle birleştiğinde kalp ve tansiyon hastalarını olumsuz etkiler. Vücuttaki aşırı su ve tuz kaybı, hastanın kan basıncında dengesizliğe neden olur. Sıcak havayla birlikte vücutta yaşanan sıvı kaybı, beyin, böbrek ve kalp dokularının çalışması için gerekli olan sodyum, potasyum tuzları gibi vücudumuzda belirli oranlarda bulunmaları yaşamsal önem taşıyan minarallerin dengesini bozar.

Mevsimler ve Hipertansiyon ilişkisi

İklimsel değişikliklerin kan basıncına etkileri vardır. Vücudumuz ve kan damarlarımız hava sıcaklığı değişikliklerine, atmosferik nem ve basınç değişikliklerine tepki vermektedir. Sıcak havalarda tansiyon değerlerinde genel bir düşme eğilimi, soğuk havalarda ise yükselme eğilimi söz konusudur. Bu yükselme eğiliminde soğuğun damar sistemimize yaptığı vazokonstrüktör etki yanında, kışın azalan hareketin ve kilo artışının da rolü vardır. Yazın ise genelde sıcak etkisiyle damarlarda genişleme ve terleme nedenli sıvı kayıpları hipotansiyondan sorumludur.

Yaz dönemlerinde kilo vermenin ve hareketli yaşam tarzının olumlu etkisi de tansiyonu düşürebilmektedir. Havayla ilişkili değişikliklerin 65 yaş üstünde ve bazı bireylerde daha belirgin olduğu bilinmektedir. İklim değişikliği hassasiyetinin fazla olmasının daha yüksek tansiyon değerleriyle ve daha yüksek riskle ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Hipertansiyon tedavisinde iklimsel etkileri dikkate almak ve kişiye özel yaklaşımlar yapmak gereklidir.
Nasıl ki hipertansiyonu olan her hastaya aynı ilaç grubunu veremiyorsak, iklimsel etkilenmesi fazla olan hastaların ilaçlarını da özenle seçmemiz ve daha yakın takip etmemiz gereklidir. Fazla terleyen ve yazın çok hareket eden olgularda, sıcaklarda diüretik-idrar söktürücü ilaçlardan kaçınmak iyi bir yaklaşım olabilir. Su kaybı sonucunda vasküler yatak boşalır ve alınan damar genişletici ilaçların etkisi daha belirginleşir. Bu hastaların fazla tuz içermeyen bol sıvı almaları teşvik edilmelidir.

İklimsel etkilenme düşünülen olgularda tansiyonla ilişkili belirtiler dikkate alınmalı, sık aralıklarla tansiyon takibi yapılmalı, gerekirse tansiyon holteriyle takip düşünülmelidir. Hipertansiyona bağlı komplikasyonlardan korunmak için sıcaklık değişkenliği bireysel bazda ele alınmalı ve kişiye özel, ideal tedavi koşulları sağlanmalıdır.


Sıcak havalarda Tansiyon Hastalarının alması gereken 4 önemli  önlem;

1) İlaç düzenlemesi

Tansiyon hastalarının kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçlarının bazıları su ve tuz kaybına neden olur. Bu nedenle yaz aylarında, sıcak havalarda  ilaçların doktor tarafından yeniden düzenlenmesi gerekir. Tansiyon hastalarının çok sıcak havalarda dışarı çıkmaması ve sıvı alımını artırması gerekir. 

2) Beslenme 

Kan basıncını kontrol altına almak için tuzu ve alkolü azaltmanın yanı sıra, bol bol sebze meyve tüketilmesi, doymuş yağ asitlerinin sınırlandırılması, şekerli besin ve içeçeklerden uzak kalınması önemlidir. Baklagil, badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin tüketilmesi, balık, tavuk ve yağsız et içeren beslenme programı oluşturulması gerekir. Soda, şalgam ve meyan kökünde çok miktarda tuz bulunduğu için dikkatli tüketilmesi gerekir. Bu beslenme tarzı tansiyon kontrolüne yardımcı olduğu gibi, kilo vermeyi ve ideal kiloyu korumayı kolaylaştırır, damar serliği kalp krızi ve inme gibi risklerde koruyucu etki sağlar. 

3) Spor ve kilo kontrolü 

Sabah ve akşam 30 dakikalık tempolu yürüyüş kan basıncı kontrolünde çok etkili. Yürürken sarfedilen efor zayıflamaya yardımcı olur, zayıflamanın da kan basıncı üstünde olumlu etkisi vardır. Bu nedenle kan basıncı kontrolünde, sürdürülebilir bir zayıflama programı yapılması tavsiye edilir. 

4) Sigara ve alkol kullanımı

Kan basıncı üzerine tek bir sigara bile etkilidir. Sigara içerken kan basınçları dengesizleştiği bilimsel bir gerçektir. Tıpkı sigara gibi alkolün fazla tüketilmesi de kan basıncını yükseltir.
Hipertansiyon erişkin toplumun yaklaşık üçte birini (% 29-45) etkileyen, 60 yaş üstünde 3’te 2 sıklığa ulaşan yaygın bir sağlık sorunudur.

Öksürüğü Doğal Yollarla Dindirmenin Yolları Öksürüğü Doğal Yollarla Dindirmenin Yolları

İnme kaynaklı ölümlerde bilinen en önemli neden hipertansiyon olduğundan, hipertansiyon prevalansıyla inme nedenli ölüm arasında yakın ilişki olduğu bildirilmektedir. Batı Avrupa ülkelerinde azalan bir trend görülürken, Doğu Avrupa ülkelerinde inmeye bağlı ölüm oranlarında net bir artış izlenmektedir.

Uzmanlar tarafından verilen bu bilgiler dahilinde kurallara uymanız ve tavsiyeleri uygulamanız yaz dönemini daha sağlıklı bir şekilde atlatabilmenizde çok büyük fayda sağlayacaktır.
 

Editör: Merve Kiraz