Zaman zaman haberlerden denk geldiğimiz sonuçları ölümcül olan yorgun mermi hakkında araştırmalar yapılıyor. Peki, yorgun mermi nedir? Detaylar haberimizde…

Yorgun mermi nedir?

Havaya gerçekleştirilen atışların ardından merminin hız kaybederek yere doğru düşmesi şeklinde tanımlanabilir. Mermi yere doğru ivme kazanır. Namludan çıkan merminin maksimum 1500 metreye kadar yükselebilme kapasitesinde olması dolayısıyla hız kaybetmekte ve yeryüzüne düşmektedir.  Bir merminin ortalama hızı saatte 160 kilometre hıza ulaşır. Bu sebeple yeryüzüne düşüş hızı da bu nedenle ölümcül olabilmektedir.

Yorgun mermi ne anlama gelir?

Yorgun mermi terimi, silahlarla havaya atılan mermilerin bir süre uçuş ve çarpma sonucunda hızını ve etkinliğini yitirmesi durumu ifade eder. Mermiler, atış sonrasında uzak mesafelere ulaşırken hava sürtünmesi ve diğer faktörler nedeniyle kinetik enerjilerini kaybeder ve yavaşlar. Bu durumda, mermi hedefine ulaşırken daha az zarar verici ve gücü düşük olabilir. Bu tür durumlarda mermilere "yorgun mermi" denir.

Elektrik Faturanız Artık Daha Şeffaf! Elektrik Faturanız Artık Daha Şeffaf!

Yorgun mermilerin performansları ilk atıldıkları an kadar etkili olmaz. Bu durum, uzun menzilli atışlarda ve silah mermilerinin etkin menzilinin sınırlarında daha belirgin hale gelebilir.

Yorgun mermilerin yol açtığı tehlikeler neler?

Havaya ya da herhangi bir yöne doğru silahla ateş edilerek hedefini göremeyen düşüşe geçen mermiler, çarptıkları ya da düştükleri yerde en yüksek güçleriyle etki etmeseler de ciddi yaralanma ölüm ve maddi hasarlara neden olabilirler. Yorgun mermilere bağlı yaralanmalar ateşli silahlarla olan yaralanmalara göre farklılık gösterse de bazı durumlarda bu mermilerle yaralanan kişilerin yanlış müdahalelere maruz kalmalarına ya da gerekli tedavinin geciktirilerek ölmesine neden olabiliyor.

Yorgun mermilerin menzili ne kadar?

Hedef üzerine direk atılmadığından etkisi düşen mermiler yakın mesafedeki bir bölgeye isabet ettiğinde, yorgun mermiler bile ciddi yaralanmalara veya ölümlere neden olabilir. Genellikle aynı olsa da bazen silah performansı ve özelliğine göre mesafe değişebilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu