Genellikle normal fizyolojik bir durum olarak kabul edilen bu sorun bazı bebeklerde besin hasarı oluşturabilecek derecelere varabiliyor. Uzmanlar yeni doğan bebeklerde görülen sarılık hakkında uyarılarda bulunarak bilgiler veriyor.

Yeni doğan sarılığını erken fark etmek önemli!

Sarılık bilirubin adı verilen, cilde sarı rengi veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu bu durum oluşur. Zamanında doğan yeni doğan bebeklerin yüzde 60'ında; erken doğan bebeklerin ise yüzde 80'inde yeni doğan sarılığı görülmesi mümkün. Doğumdan sonra 4 gün içerisinde gözlemde bulunmak gerekir.

Yeni doğan sarılığının belirtileri neler?

Bebek sarılığının en yaygın göstergesi ciltte ve gözlerin beyaz kısmında sararmalar olması. Bu durum genellikle doğumdan 2-4 gün sonra ortaya çıkar ve zamanla sarılık artabilir. Yeni doğmuş bebeğin sarılığını kontrol etmek için göğüs bölgesine hafifçe bastırarak baskı yapıldığı yerde sarı renk görülüp görülmediği kontrol edilebilir.

Yeni doğan sarılığının teşhisi…

Bu konuda uzmanlar teşhis koyabilir. Cilt rengi ile başlayan inceleme süreci, bilirubin değerlerinin bilirubin ölçerler ile ölçülüp gerekli vakalarda kanda bilirubin düzeyi tayini yapılarak konulur.

Hareket etmenin gizli faydaları: Oturarak hayatınızı zorlaştırmayın Hareket etmenin gizli faydaları: Oturarak hayatınızı zorlaştırmayın

YENİDOĞAN SARILIĞI HAKKINDA ÖNEMLİ OLAN 3 NOKTA

1- Sarılık nedeni olan bilirubinin vücutta atılım yolu bağırsaklar ve böbreklerdir. Bebeğin yeterli sıvı ve gıda alımı böbreklerin ve bağırsakların en iyi şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Seçilecek mucize gıda anne sütüdür. Anne sütü ile beslenme bebeğinizin sıvı ve gıda ihtiyacını dengeli bir şekilde karşılayacaktır

2- Yenidoğanın beslenmesi çok önemli olmakla beraber yenidoğan sarılığı tek beslenmeyle alakalı değildir.  Başta RH ya da AB0 uyumsuzluğu gibi risk faktörleri olmak üzere tüm bebekler 2. -5. kritik günleri başta olmak üzere ilk 10 gün hızlı sararma açısından yakından izlenmelidir. Yani aşırı sarılığı tanıyabilme önemlidir. Kol ve bacaklarda özellikle topuk altı cildinde basmakla sarılık var ve bebekte çok uykuya meyilli ise bilirubin değerlerine bakmak çok önem arz etmektedir.

3- Eğer belirli kritik seviyelerin üzerinde ise bilirubin değerini daha da artırmamak ve düşürmek için fototerapiden kaçınmamak gerekir.  Sarılıkların büyük çoğunluğu fototerapi ile düşmektedir. Ancak nadiren kan değişimi,  RH ya da AB0 uygunsuzluklarında İntravenöz İmmünglobulin(İVIG) yaptırmak gerekebilmektedir. 

Yeni doğan sarılığı tedavisi nasıl yapılır?

Genellikle bu durum için özel bir tedavi uygulanmaz. Bebeğin karaciğeri geliştikçe bu sarılık kendi kendine geçer. İyileşme süresi bir ya da iki hafta devam edebilir. Bu süreçte bebeği sık sık emzirmek iyi beslemek ve böylece dışkılama yapması sağlanmalı.

Editör: Yasemin Dülgeroglu