Hemen hemen her bölgede doğal ortamında her yerde yetişebilen bitki diğer bölgelerde de ilkbahar ve yaz aylarında kolaylıkla yetişebilmektedir. Diğer isimleri ise su nanesi, filiskün, pülüskün ve narpuz olarak tanınıyor.

Yarpuz otu özellikle mezeler içinde yoğurt kullanıldığında sıklıkla tercih edilmektedir. Yarpuz otunun geçmişte tarhana yapımında da şifa amaçlı kullanıldığı biliniyor.

Yarpuz otu bunlarla beraber özellikle şifalı çaylar yapmak için kullanılan kullanan bir bitkidir. Gül çayı ile beraber demlenildiği gibi içerisine tarçın veya diğer bitkilerin eklenerek içilmesi de yaygın olarak bilinmektedir.

Yarpuz otu Anadolu'daki birçok bölgede kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir. Özellikle dere ve su kenarlarında nemliliği yoğun olduğu bölgelerde sıklıkla kendiliğinden bulunmaktadır. Üzerinde bulunan mor çiçekleri olgunlaştığını gösterirken dış görünüşünün tamamen naneye benzemesi de bulmakta kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca aktarlarda da kuru şekilde bulunmaktadır.

Yarpuz otunun faydaları;

Yarpuz otu antiseptik bir bitki olduğu için mikrop öldürücü ve enfeksiyon giderici özelliği bulunmaktadır.

Moderni ve nostaljiyi buluşturuyor: Soba çıtırtısı sevenler için pelet soba Moderni ve nostaljiyi buluşturuyor: Soba çıtırtısı sevenler için pelet soba

- İçerisinde bulunan mentol ile nefes açıcı ve burun rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Nezle ve gribal enfeksiyonlarda rahatlatıcı özelliktedir.

- Ödem atıcı ve şişkinliğe karşı etkili olmaktadır.

-Adet düzenleyici ve adet söktürücü etkisi bulunmaktadır.

- Rahat uyku sağladığı gibi özellikle oda içerisinde bulundurulması rahatlamayı sağlamaktadır.

Editör: Adem Küçükkaya